2008-02-07

Україна. Розглянуто проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ліцензування певних видів господарської діяльності"

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ліцензування певних видів господарської діяльності", поданий Президентом України (Інформаційне управління).

Законопроект (реєстр № 1364) передбачає скоротити перелік видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню, шляхом внесення відповідних змін до Закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" та низки спеціальних законів, що регулюють зазначені відносини у окремих сферах економічної діяльності.

Комітет погоджується з необхідністю спрощення процедур на право здійснення певних видів господарської діяльності, але вважає за необхідне наголосити на неприйнятності ряду положень зазначеного документа.

На думку народних депутатів, "скасування ліцензування деяких видів господарської діяльності порушує основні принципи державної політики у сфері ліцензування, загрожує навколишньому природному середовищу, здоров´ю громадян, безпеці держави". Зокрема, це стосується ліцензування заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту кольорових і чорних металів; збирання, первинної обробки відходів і брухту дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння; імпорту хімічних джерел струму; розведення домашніх тварин (собак, котів, екзотичних та декоративних тварин) у племінних розплідниках, дресирування собак та підготовка фахівців у цих сферах; оптової торгівлі насінням; виконання топографо-геодезичних, картографічних робіт тощо.

Окремо Комітет наголошує на неприйнятності відміни ліцензування виконання топографо-геодезичних та картографічних робіт, бо забезпечення єдності геодезичних вимірювань, правильності та достовірності відображення об´єктів на місцевості та їх характеристик на топографічних картах і планах вимагає дотримання суб´єктами дій високих кваліфікаційних, організаційних і технологічних вимог, що досягається ліцензуванням цього виду діяльності. А скасування може призвести до негативних наслідків через недостовірність відображення державного кордону, меж, газо-, нафто- та продуктопроводів, системи промислових, гідротехнічних, інших інженерних споруд, підземних комунікацій тощо, що може загрожувати насамперед безпеці держави. При цьому буде втрачена інформація щодо виконавців роботи, що унеможливить здійснення нагляду та контролю за їх діяльністю, спричинить масовий вихід на ринок неякісної продукції.

За підсумками обговорення, було вирішено рекомендувати Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва врахувати ці пропозиції при внесенні на розгляд Верховної Ради України та підготовці законопроекту до другого читання.

Верховна Рада України