2009-03-16

Україна. Рейдові перевірки щодо видобутку корисних копалин

Державна екологічна інспекція в Луганській області провела рейдові перевірки щодо видобутку корисних копалин на території Антрацитівського району. 

За оперативними даними співробітників відділу екологічного контролю по Свердловському регіону з початку року на угіддях Іванівського лісомисливського господарства виявлено 12 нових так званих «копанок», у яких вугілля видобувається без ліцензії та будь-яких дозвільних документів. 

«Видобуток ведеться варварським способом та без подальшої рекультивації земель. На місці, зазвичай, присутня вантажна техніка, екскаватори, примітивні лебідки, компресори, що працюють від автомобільних двигунів,» - заявив начальник державної екологічної інспекції Анатолій Гацько. Він зауважив, що окрім шалених збитків, які завдаються як самій державі, так і територіальним громадам незаконною розробкою корисних копалин, шкода завдається навколишньому природному середовищу внаслідок зняття родючого шару ґрунту.

Загальна площа пошкоджених земель Іванівського та Краснокутського лісництв склала 16 га. У результаті порушення природоохоронного законодавства про охорону та раціональне використання земельних ресурсів державі було заподіяно збитки в сумі майже 300 тисяч гривень.

Усі матеріали передані до Антрацитівського РВ УМВС України в Луганській області для порушення кримінальних справ.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України