2010-01-19

Україна. Рахункова палата: Бюджет недоотримує сотні мільйонів від надрокористувачів

Державний бюджет недоотримує сотні мільйонів гривень через зменшення надходжень від структур, які добувають корисні копалини. До такого висновку дійшла колегія Рахункової палати України.

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ у прес-службі Рахункової палати, за результатами аудиту сплати збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок держбюджету, на території Харківської та Полтавської областей у 2008 році і у першому півріччі 2009 року, "майже півтисячі підприємств випали з поля зору складальників податків".

У Рахунковій палаті зазначають, що підприємства НАК "Нафтогаз України", які працюють у вказаних регіонах, сплатили у 2007 році 46% від загального обсягу збору по Україні, у 2008 році - 33%, а у першому півріччі 2009 року - тільки 29%. Заплановані надходження збору до бюджету у Полтавській області недовиконані на 206,8 млн. грн., у Харківській - на 207,9 млн. грн.

"Податкові органи за згодою Мінфіну широко практикують розстрочку платежів при стягненні збору. Строки боргових зобов'язань постійно переносяться, порушуються умови укладення договорів між філіалом ДП "Укргазвидобування" компанії "Нафтогаз України" і податковими інспекціями", - йдеться у повідомленні.

Аудитори виявили, що на обліку в податкових органах немає 442 надрокористувачів, що мають відповідні дозволи. "А якщо вони не стоять на обліку, то не підтверджують видобутку корисних копалин і не платять до бюджету відповідного збору. У зв'язку з цим збитки бюджету становили 1 млрд. 267,4 млн. грн.", - зазначають у Рахунковій палаті.

ЛІГАБізнесІнформ