2010-05-31

Україна. Проект Порядку надання спецдозволів на надрокористування знаходиться в Кабміні

Питання залучення інвестицій у геологорозвідувальні роботи з метою пошуків корисних копалин є пріоритетом діяльності Державної геологічної служби, повідомив голова ДГС Анатолій Безух в інтерв’ю журналу «Продуктивний горизонт».

Шляхами залучення як вітчизняних, так і зарубіжних інвестицій є:

- проведення аукціонів на право користування ділянками надр з метою їх геологічного вивчення відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2010 рік»;
- проведення конкурсів на право користування ділянками надр з метою пошуків вуглеводнів відповідно до Закону України «Про нафту і газ»;
- надання надр у користування відповідно до Закону України «Про угоди про розподіл продукції»;
- укладення угод про спільну діяльність геологорозвідувальних підприємств з інвесторами на взаємовигідних умовах при умові забезпечення державних інтересів;
- надання надр у користування суб’єктам господарської діяльності без конкурентних процедур відповідно до порядку надання надр у користування.

За інформацією ДГС, проведення аукціонів буде розпочато, як тільки Кабінет Міністрів України прийме постанову про порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами у 2010 році, проект якої підготовлено в установленому порядку Мінприроди та подано до Кабміну.

Надання надр у користування на підставі угод про розподіл продукції стримується з одного боку необхідністю внесення змін до Закону України «Про угоди про розподіл продукції», які внесено на розгляд Верховної Ради України, а з іншого боку – інвестори чекають, чим завершиться судовий процес з приводу розірвання Угоди по Прикерченській ділянці.

Наразі справа про правомірність розірвання Урядом України Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Прикерченської ділянки надр, розглядається в Арбітражному Інституті Торгової Палати м. Стокгольм за позовом компанії «Венко Прикерченська Лтд». Відповідальним органом від імені держави Україна у справі за позовом компанії є Міністерство юстиції України.

«Продуктивний горизонт»