2010-01-21

Україна. Підсумки роботи по охороні та раціональному використанню надр у Волинській області у 2009 році

Протягом 2009 року працівниками Державної екологічної інспекції у Волинській області проведено 391перевірку з питань охорони та раціонального використання надр, у тому числі 286 перевірки у сфері видобування підземних вод.

Найбільш типовими порушеннями вимог законодавства щодо охорони та користування надрами, які допускалися громадянами та суб’єктами господарювання, є відсутність спеціальних дозволів на користування надрами з метою видобування підземних прісних вод згідно ст.ст. 19, 23 Кодексу України про надра, а також самовільне водокористування підземними водами при відсутності дозволів на спецводокористування, порушення правил водоохоронного режиму на водозаборах, виявлено та призупинено 45 випадків самовільного користування надрами з метою забезпечення громадян та підприємств піском для будівельних і господарських потреб. До адмінвідповідальності у вигляді штрафу притягнуто 57 громадян та посадових осіб на загальну суму штрафів 6,631 тис. грн.

У зв’язку з відсутністю проектної документації та погоджень з відповідними органами, Головним державним інспектором Волинської області прийнято рішення про тимчасову призупинку розробки торфу на глибину до 2,0 м Фермерським господарством “Ставеччина” для власних потреб на землях сільгосппризначення, та розробку насипних пісчаних грунтів Колективним підприємством «Будматеріали - 99» на земельній ділянці недобудованих очисних споруд на території Зеленської сільської ради Ковельського району.

Матеріали по порушенню земель несанкціонованими розробками піску на території військового полігону в/ч А 2331 передані у Володимир-Волинську міжрайонну прокуратуру та Військову прокуратуру Луцького гарнізону.

У сфері користування підземними водами виявлено 75 фактів самовільного водокористування без наявності дозволів на спецводокористування або несвоєчасного його продовження, до адмінвідповідальності у вигляді штрафу притягнуто 72 посадові особи та громадяна на загальну суму 7,694 тис. грн.

За порушення вимог природоохоронного законодавства призупинено експлуатацію артезіанських свердловин у 8-ми суб’єктів господарювання

За самовільне користування підземними водами виставлено 5 претензій  на загальну суму 7,581 тис. грн.

На виконання приписів державних інспекторів суб’єктами господарювання проведено консервацію 15 - ти недіючих артсвердловин.

Матеріали по факту буріння свердловин для питного водозапезпечення населення  приватного сектору, що здійснювалось приватним підприємцем без наявності ліцензії на господарську діяльность та відповідних погоджень, передані у Волинську міжрайонну природоохоронну прокуратуру.

Із 44 підприємств - надрокористувачів, які отримали спеціальні дозволи на користування надрами з метою видобування корисних копалин на території області перевірено 38, які розробляють 45 родовищ та ділянок надр, у тому числі 4 водоканали та 3 підприємства, що здійснюють видобування підземних прісних та мінеральних вод із 15 водозаборів, 5 гірничодобувних підприємств, а саме шахти №1, 5, 9, 10 та “Бужанська”, які займаються видобутком кам’яного вугілля, Локачинський газовий промисел та 5 підприємств, які здійснюють розробку торфу із 6 родовищ.

В області станом на 31.12. 2009 р. 1229 підприємства, установ та сільських господарств здійснюють видобуток підземних прісних вод із 3100 свердловин для виробничих та господарських потреб на основі дозволів на спецводокористування, наданих Держуправлінням ОНПС згідно існуючого водного законодавства.

Спеціальні дозволи на користування надрами з метою видобування підземних прісних та мінеральних вод із 17 водозаборів на даний час отримали 10 підприємств.

Відсутність спеціальних дозволів на користування надрами з метою видобування підземних прісних вод у суб’єктів господарювання області  пов’язане з обмеженнями щодо необхідності отримання такого дозволу, які було прийнято на нараді Державної геологічної служби від 19.08.2003р. і які діяли до листопада 2006 року. Водозабори з підземних джерел, які експлуатуються суб’єктами господарювання області, потребують геологічного вивчення та затвердження запасів підземних прісних вод, у тому числі водозабори 6-ти міст та 17-ти селищ міського типу, які експлуатується управліннями житлово-комунального господарства для питного водопостачання.

За результатами перевірок підприємствам, у яких відсутні спеціальні дозволи на користування надрами з метою видобування підземних вод надані приписи щодо їх отримання на потязі 6-ти місяців поточного року.

По виявленим порушенням вимог природоохоронного законодавства у сфері надрокористування складено 285 протоколів, до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 233 посадові особи та громадян на загальну суму 25,955 тис. грн., у т.ч. у сфері користування підземними водами - 174 посадових осіб та громадян на суму 18,413 тис. грн.

В результаті проведеної роботи намітились позитивні тенденції по зменшенню кількості самовільних розробок корисних копалин місцевого значення та видобування  прісних підземних вод. Надано 3  дозволи на відміну дії рішень про тимчасову заборону (призупинку) розробки родовищ та відновлення виробничої діяльності  щодо видобування корисних копалин.

Протягом року поводилась  робота по оновленню бази даних, що стосується охорони та використання надр області, в тому числі підземних вод, проведено інвентаризацію водозабірних свердловин, розташованих на території міських, селищних та сільських рад.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України