2019-01-08

Україна оголосила 12 конкурсів на розробку вуглеводневих родовищ за УРП на 50 років

Україна оголосила 12 конкурсів на укладення угод про розподіл продукції (УРП) на розроблення вуглеводневих родовищ. Відповідні постанови Кабінету Міністрів від 18 грудня 2018 року опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр" 5 січня 2019 року.

На конкурси виставлено 12 ділянок: Грунівську, Варвинську, Русанівську, Охтирську, Бузівську, Зінківську, Іванівську, Ічнянську, Балаклійську, Софіївську, Берестянську та Угнівську.

Родовища розташовані в Івано-Франківській, Львівській, Полтавській, Чернігівській, Сумській і Харківській областях.

Термін дії УРП - 50 років. Заявки на участь у конкурсах приймають протягом трьох місяців від дати публікації оголошення про їх проведення. Передбачається, що частка держави в прибутковій продукції має становити не менше ніж 11% її загального обсягу, максимальна частка інвестора - 70% загального обсягу виробництва (до повного відшкодування витрат інвестора).

На першому етапі геологорозвідувальних робіт (протягом п'яти років) мінімальний обсяг інвестицій за Варвинською, Ічнянською, Софіївською ділянками становить 1 млрд грн, Грунівською - не менше ніж 0,85 млрд грн, Русанівською, Іванівською, Балаклійською - не менше ніж 0,8 млрд грн, Охтирською, Бузівською, Угнівською - не менше ніж 0,6 млрд грн, Зінківською - не менше ніж 0,5 млрд грн, Берестянською - 0,45 млрд грн.

Стосовно перших десяти ділянок ініціатива щодо проведення конкурсів належить Американсько-українській діловій раді (USUBC) та інвестиційній компанії SigmaBleyzer, щодо інших - українському ТОВ "Навігатор Компект".

Міжвідомча комісія з організації укладення та виконання УРП на засіданні 16 серпня 2018 року затвердила проекти постанов щодо проведення 12 конкурсів на вуглеводневі УРП.

Компанія SigmaBleyzer базується в Г'юстоні (Техас, США), понад 25 років оперує приватними інвестиціями в Україні. Від моменту створення здійснила більше ніж 100 інвестицій у широкий спектр секторів, зокрема енергетику, кабельне телебачення, харчові продукти та напої, сільське господарство, роздрібну торгівлю.Нині, згідно з інформацією на сайті, SigmaBleyzer управляє активами вартістю близько $1 млрд через шість інвестструктур.

Наприкінці червня 2018 року Державна служба геології та надр України повідомила про готовність SigmaBleyzer вкласти у видобуток вуглеводнів в Україні $100 млн у рамках угод про розподіл продукції.

У середині вересня 2018 року SigmaBleyzer оголосила про створення нового International Fund for Ukrainian Energy LP (IFUEL, Міжнародний фонд української енергетики) на суму $250 млн, який зосередить увагу на інвестиціях в енергетичний сектор України.