2010-04-01

Україна. Нинішня влада повертає компанію Vanco International в Україну, - С.Соболєв

Нинішня влада повертає компанію Vanco International в Україну. Про це на засіданні опозиційного уряду заявив прем'єр-міністр опозиційного уряду народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв.

За його словами, найближчим часом буде підписана "мирова угода" із цією компанією.

"На сьогоднішній день є плани по поверненню компанії Vanco на територію України, де фактично нас очікує заключення мирової угоди в рамках міжнародних судів. І я вважаю, що це є дуже тривожний сигнал, який для нас буде символізувати повернення старих порядків і старих режимів щодо ведення бізнесу в Україні", - сказав він.

Він зазначив, що в ході наступного засідання опозиційного уряду буде розглянуто питання передачі державної власності у приватну.

"Цей місяць ми маємо інформацію про фактично передачу Сахалінського родовища знову у приватні руки. Попередній уряд ухвалив рішення про його розробку", - сказав він.

Нагадаємо, в березні ц.р. міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що в справах за позовом проти України з боку RosUkrEnergo і Vanco International з'явилися нові обставини, не конкретизувавши, які саме.

Міністерство юстиції здійснює представництво інтересів держави у Стокгольмському арбітражі, де розглядається справа за позовом Vanco International до держави Україна.

Нагадаємо також, що 21 травня ц.р. Кабмін в односторонньому порядку розірвав угоду із зареєстрованою на Бермудських островах компанією Vanco International у зв'язку із переуступкою нею прав на геологорозвідку і розробку нафтогазових родовищ на Прикерченському шельфі Чорного моря на користь "Венко Прикерченська Лтд". У липні ц.р. Vanco International почала арбітражний процес проти України в Арбітражній палаті м. Стокгольма. У відповідь на це 5 серпня 2009 р. українська сторона відкликала свої пропозиції щодо мирного врегулювання суперечки з "Венко Прикерченська".

"Український Тиждень"