2007-11-13

Україна. Недофінансування ГРР призведе до зменшення обсягів видобутку власного природного газу

Систематичне недофінансування з Державного бюджету геологорозвідувальних робіт стримує розвиток сировинної бази та призведе у майбутньому до суттєвого скорочення видобутку природного газу на родовищах, які розташовані на материковій частині України, повідомляє прес-центр НАК “Нафтогаз України”.

Протягом 1999-2007 року Дочірня компанія «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України», яка видобуває понад 90% природного газу у Державі, отримала з Держбюджету на проведення геологорозвідувальних робіт та розвиток сировинної бази лише 56,7 млн. гривень. Це складає лише 0,05% від 1,22 млрд. грн. сплаченого Компанією до бюджету збору на геологорозвідувальні роботи, який за чинним законодавством України має спрямовуватися державним газовидобувним підприємствам. За таких умов ДК «Укргазвидобування» змушена проводити геологорозвідувальні роботи власним коштом, зменшуючи інвестиції у інші напрямки роботи Компанії. Загалом за 9 років ДК «Укргазвидобування» витратила на розвиток сировинної бази 4,02 млрд. грн., які могла спрямувати на вдосконалення ефективності видобутку газу та освоєння технології надглибокого буріння.

В умовах хронічного недофінансування за останні роки збір на геологорозвідувальні роботи підвищився у 12(!) разів. Зокрема, у 2007 році обсяг сплаченого збору зросте майже на 115 млн. грн. у порівнянні з минулим роком і складе 378 млн. грн. Таким чином Компанія позбавляється коштів на прирощення запасів та збільшення обсягів видобутку власного газу. Безпрецедентно високий податковий тиск разом із штучно заниженою ціною на природний газ для населення ставить газову галузь Держави на межу існування.

Продуктивний горизонт