2010-02-23

Україна. Народні депутати рекомендують посилити відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин  (Інформаційне управління).

Один з авторів законопроекту (№5303), народний депутат В.Ландік, доповідаючи проект на засіданні Комітету, зазначив, що його метою є вдосконалення законодавства, яке регулює використання та розробку корисних копалин. За його словами, проектом пропонується запровадити більш сувору систему відповідальності за порушення й нанесення шкоди природному середовищу та здоров'ю людей. Зокрема, передбачається доповнити частину шосту статті 16 Кодексу України "Про надра", надавши права обласним радам видавати спеціальні дозволи для розробки родовищ корисних копалин місцевого значення; встановити кримінальну відповідальність за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення.

Автори також пропонують внести зміни до статті 240 Кримінального кодексу України, якими передбачити збільшення суми штрафів за порушення правил охорони надр, та до статті 47 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення суми штрафу за порушення права державної власності на надра.

Під час обговорення законопроекту члени Комітету зазначили, що прийняття законопроекту дозволить вдосконалити правовий механізм протидії незаконним діям у сфері надрокористування.

Верховна Рада України