2008-02-26

Україна. "Нафтогаз України" заборгував перед Полтавщиною

Полтавська обласна рада не виділятиме земельні ділянки для експлуатації нафтогазових родовищ та проведення геологічної розвідки підприємствам національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". Причина - борги НАКу перед Полтавщиною, які ніхто не думає повертати.  "Борги НАК "Нафтогаз України" перед областю не погашені й ця проблема не вирішується", - заявив голова Полтавської обласної ради Олександр Удовіченко. За минулий рік НАК виконав свої обіцянки лише на 40%.

"Обласна рада не розглядатиме прохання стосовно виділення нових земельних ділянок для організації промислового видобутку нафти й газу, якщо такі надходитимуть від компаній, які входять до НАК "Нафтогаз України". Борги НАК перед Полтавщиною не погашені і ситуація є патовою", - зазначив голова Полтавської обласної ради.

"З 22 мільйонів гривень, які записані в минулорічній програмі, НАК "Нафтогаз" профінансував лише 40 відсотків. Тобто, програма провалена а стосунки на рівні НАК "Нафтогаз" та регіони, й не лише йдеться тут про Полтавщину, але й суми та Харків також - все близьке до вакханалії. Я так так розумію, що сьогодні нас не чують. Тож інших методів впливу, як не розглядати прохання про виділення нових ділянок під розробку в нас немає", - пояснює причини майбутніх відмов О.Удовіченко.

Ми розуміємо, що для збільшення видобутку нафти та газу потрібні нові площі, слід продовжувати геологічну розвідку й збільшувати обсяги. Але з іншого боку, у нас немає виходу. Тож першим, хто підпаде під обмеження буде "Полтавагазвидобування. Що стосується "Укрнафти", то там ситуація в оплаті більш-менш нормальна і не критична", - додав голова обласної ради.

"Новини Полтавщини"