2007-10-25

Україна. Міжвідомча комісія з енергетики вказує на погіршення роботи вугільної промисловості

Міжвідомча комісія з питань енергетичної безпеки при Раді національної безпеки й оборони вказує на погіршення роботи вугільної промисловості. Про це повідомила прес-служба РНБО.

Ці висновки було зроблено за підсумками засідання комісії 19 жовтня під головуванням Секретаря РНБО Івана Плюща.

Зокрема міжвідомчою комісією було помічено погіршення технічного стану й продуктивності вугільної промисловості, загострення соціальних проблем у шахтарських регіонах у результаті розвитку негативних явищ у галузі.

Члени Комісії констатували, що обсяги видобутку вугілля не задовольняють потреби національної економіки, а гостродефіцитний паливний баланс, який склався в Україні, перевага за якого надається імпортним енергоносіям, створює загрозу енергетичній безпеці, не сприяє зниженню рівня енергетичної залежності країни.

Комісією також було зазначено, що значна частина завдань, визначених в указі Президента від 27 грудня 2005 року N 1863 ("Про рішення Ради національної безпеки й оборони України від 9 грудня 2005 року"), які стосуються вугільної галузі, залишаються невиконаними.

"Фактично, створено систему, що характеризується відсутністю стимулів до підвищення ефективності роботи підприємств вугільної галузі. Постійне збільшення обсягів бюджетного фінансування не супроводжується збільшенням обсягу видобутку вугілля", — сказано в повідомленні.

Погіршення роботи вугільної галузі, на думку комісії, привело до незбалансованості постачання й споживання вугілля для потреб теплової електроенергетики.

Також залишається значною кількість фінансових порушень у вугільній промисловості, а через скрутне фінансове становище більшість державних підприємств з видобутку вугілля не мають можливості забезпечити оплату праці працівникам за тарифними ставками і посадовими окладами.

У зв'язку із цим Міжвідомча комісія пропонує органам державної влади, які курирують розвиток вугільної промисловості, розробити програму відновлення основних фондів галузі із залученням різних джерел фінансування.

Також вжити додаткових заходів для забезпечення виконання рішення РНБО від 9 грудня 2005 року в частині лібералізації цін на вугільну продукцію, у тому числі шляхом формування конкурентного ринку вугілля; урегулювати ситуацію, що склалася на ринку гірничошахтного обладнання, що постачається вітчизняними виробниками, шляхом забезпечення неухильного дотримання суб'єктами цього ринку норм антимонопольного законодавства; здійснити поступову переорієнтацію основних обсягів державної підтримки убік збільшення їхнього інвестиційного призначення (тобто на будівництво й технічну модернізацію шахт).

Як повідомляло агентство, Міністерство вугільної промисловості має намір довести річний обсяг видобутку вугілля до 100 млн. тонн до 2011 року.

В 2006 році видобуток вугілля збільшилася порівняно з 2005 роком на 3,05%, або на 2,4 млн. тонн до 80,3 млн. тонн. В 2007 році Україна має намір добути 82 млн. тонн вугілля.

За даними міністерства на 31 березня 2006 року, вуглевидобувна галузь складалася з 51 підприємства, у тому числі 20 державних підприємств, 3 відкритих акціонерних товариств ("Павлоградвугілля", "Краснодонвугілля" й "Лисичанськвугілля"), 2 закритих акціонерних товариств ("Експлерент" й "Енерговугілля") і 26 самостійних шахт (у т.ч. 11 шахт, що підлягають закриттю).

Продуктивний горизонт