2008-05-17

Україна. Мінприроди хоче змінити умови розробки Чорноморського шельфу

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України пропонує обмежити ділянки Прикерченської нафтогазоносної території на континентальному шельфі Чорного моря, що виставляються на тендер. Про це в коментарі «Дзеркалу тижня» заявив голова відомства Георгій Філіпчук.

«Ми пропонуємо обмежити ділянки, які виставляються на тендер, до 500 квадратних кілометрів — на суші й до 1000 — на шельфі. Куба, наприклад, поділила 112 тис. км на ділянки по 2 тис. км і вже отримала інвестиційний потік у 3–5 млрд. доларів», — відзначив Філіпчук.

Крім того, за його словами, Мінприроди спільно з Міністерством економіки направили пропозиції щодо внесення доповнень і змін до чинного закону «Про угоди про розподіл продукції», що регламентує умови роботи інвесторів на території України та її шельфів.

«Зокрема я наполягаю на тому, щоб була кардинально збільшена частка держави в УРП — до 70%», — наголосив голова Мінприроди, нагадавши, що сьогодні ця частка реально не перевищує 11%.

Міністр також відзначив, що порушення компанією Vanco арбітражного розгляду з приводу анулювання спеціального дозволу компанії на розробку Чорноморського шельфу позбавило Мінприроди від необхідності самому ініціювати його порушення.

«Крім того, що була грубо порушена процедура переуступки спеціального дозволу, компанія Vanco Prykerchenska Ltd. не відповідає кваліфікаційним умовам конкурсу. Вона була створена буквально напередодні підписання УРП і вона не має достатнього досвіду роботи на великих глибинах, а також не має достатньо підтвердженого фінансового забезпечення», — заявив Філіпчук, додавши, що попередні результати незалежного юридичного аналізу УРП також говорять не на користь компанії.

«Дзеркало тижня»