2018-03-01

Україна має близько 8 трильйонів балансових запасів вуглеводнів,- Олег Кирилюк

28 лютого очільник Державної служби геології та надр України Олег Кирилюк  взяв участь у Дев’ятому щорічному «Українському енергетичному форумі» Адама Сміта.

У виступі т.в.о. Голови Держгеонадр наголосив, що наразі проводяться реформи у сфері надрокористування такі як модернізація, оцифрування геологічної інформації, запровадження електронних аукціонів  та спрощення надання спеціальних дозволів на користування надрами.

«Завдяки сприяння Уряду Держгеонадра зможуть покращити умови інвестування у геологічну галузь, адже активна геологічна розвідка нових родовищ корисних копалин в тому числі вуглеводнів, впровадження сучасних засобів та технологій оцінки ресурсів надр, переобладнання застарілої гірничодобувної техніки, яка залишились у державних підприємствах потребує значних інвестицій та змін до правового врегулювання, а також належного вдосконалення гарантій діяльності потенційним інвесторам»,- зазначив Олег Кирилюк.

Також керівник Служби відзначив важливість запровадження електронних аукціонів, і наголосив, що вже цього року аукціони проводитимуться в електронному форматі.

«Подальші кроки щодо впровадження електронного формату аукціонів дозволить забезпечити новий рівень прозорості та відкритості. На сьогодні, он-лайн інструменти нам дадуть можливість вдосконалити систему державного управління. Вже цього року аукціони проводитимуться в електронному форматі. Таке нововведення фактично дасть нам можливість бути на одній хвилі разом з бізнесом. Ми, як центральний орган виконавчої влади  повинні відповідати очікуванням надрокористувачів для задоволення їх потреб та забезпечення стабільного розвитку країни».

Щодо ситуації в нафтогазовому комплексі, Олег Кирилюк проінформував про запаси газу та нафти в Україні і заявив, що за даними вчених, в надрах нашої країни зберігаються близько 8 трильйонів метрів кубічних вуглеводнів. Для створення сприятливих умов і залучення інвестицій у видобуток вуглеводнів Держгеонадра розробили зміни до порядку надання спеціальних дозволів.

«Зменшення терміну ухвалення рішення, впровадження подачі документів в електронному вигляді, встановлення чіткого строку надання спецдозволу та оперативне інформування про ухвалення рішення, зможуть сприяти поліпшенню інвестиційного клімату в видобувній галузі», - додав тимчасово виконуючий обв'язки Державної служби гелогії та надр України Олег Кирилюк.
Нагадаємо, Держгеонадра вже вдруге беруть участь в щорічному “Українському енергетичному форумі” Адама Сміта. 
 
Довідка.
“Український енергетичний форум” Адама Сміта - актуальна інформація про перебіг реформ з перших вуст від міністрів, законотворців і генеральних директорів державних енергетичних компаній. Оновлені дані з проектів та виробництв від керівників усіх провідних газовидобувних компаній, що діють в Україні. На форумі обговорюють енергетичну стратегію та геополітику разом з найавторитетнішими міжнародними й українськими експертами й аналітиками в галузі енергетики. Щороку присутні 300 керівних працівників енергетичного сектора з 20 країн світу. У відкритті Форуму взяли участь Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, голова Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки  Олександр Домбровський, Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хью Мінгареллі, Голова Секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства Янез Копач, провідні експерти енергетичної сфери та представники бізнес-середовища.