2010-02-09

Україна. Країна завдяки полтавцям отримала 1 млн тонн рідких вуглеводнів

Про це повідомив начальник Головного управління розвитку промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Тарас Ткаченко під час прямого телеефіру передачі «До вас запитання» (ОДТРК «Лтава»). Загалом, за його словами,  минулого року на Полтавщині зріс видобуток вуглеводнів, на відміну від держави в цілому. Так, українці завдяки нашій області отримали 1 млн. тонн рідких вуглеводнів, з них 460 тис. тонн нафти, інше – газовий конденсат. Природного газу полтавські компанії «видали на гора» більше 8 млрд. кубічних метрів. При цьому державна частка видобутого газу залишається левовою – 81%.

Найбільшу його кількість забезпечило ГПУ «Полтаванафтогазвидобування» - 5,2 млрд. кубічних метрів.

Проте, як відзначив Тарас Ткаченко, існує проблема несправедливої цінової політики. Приватні підприємства реалізовують видобутий газ на свій власний розсуд. Найбільш ліквідним сегментом споживання є промисловість, яка закуповує блакитне паливо за ціною близько 2 тис. 700 грн. за 1 тис. кубічних метрів. Населення ж купує його за ціною до 1 тис. грн. за 1 тис. кубічних метрів – в залежності від обсягів споживання у рік.

«Що відбувається? Дискредитується наш виробник – раз, вимиваються обігові кошти у вітчизняних підприємств – два. І, найголовніше, без вкладання коштів у модернізацію зникає майбутнє у всієї галузі в державі», – сказав Тарас Ткаченко.

Інша проблема, вирішення якої, за словами  начальника  Головного управління розвитку промисловості та інфраструктури облдержадміністрації, могло б значно посилити соціально-благодійну допомогу районам, полягає у відмові уряду залишати частину рентних платежів в області. За розробку надр та погіршення у зв’язку із цим екології на місцях всі підприємства нафтогазового комплексу Полтавщини сплачують у державну казну рентних платежів близько 2 млрд. грн. на рік. Обласна влада, як повідомляє прес-служба Полтавської ОДА, неодноразово пропонувала незначну частину цих коштів залишати Полтавщині – для відновлення розбитих доріг, очищення води та інших нагальних потреб. «Навіть 10%, а це близько 200 млн. грн., нам вистачило б для того, щоб вирішити всі болючі проблеми», – зазначив керівник.

ОКІА "Новини Полтавщини"