2010-02-08

Україна. Контроль за охороною та використанням надр в Івано-Франківській області

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області за участю спецпідрозділів УМВС та  правоохоронних органів постійно проводить рейди і перевірки з метою контролю за правильністю та законністю використання надр на території області, зокрема корисних копалин місцевого значення.

В 2009 році державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища провели 496 перевірок у сфері використання та охорони надр, в тому числі 37 перевірок  в галузі використання підземних вод. Складено 641 протокол, за результатами перевірок притягнуто до адміністративної відповідальності 639 осіб на загальну суму штрафів 60333грн.. За фактами самовільного користування підземними водами до адміністративної відповідальності притягнуто 27 осіб з накладенням адмінштрафу на суму 2771грн. За порушення вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони та використання надр винесено 23 рішення про тимчасову заборону (зупинення) виробничої діяльності.

Внаслідок    порушення    вимог    природоохоронного законодавства нараховано 493148 грн. заподіяної державі шкоди, зокрема:

·   17,400 тис. грн. – підприємству КП «Калушавтодор» за  самовільне надрокористування (вибір піщано-гравійної суміші з водоохоронної смуги ландшафтного заказника місцевого значення «Ріка Лімниця з водоохоронною смугою вздовж берегів шириною 100м») на території Калуської міської ради;

·   9,900 тис. грн. – ВАТ «Івано-Франківськцемент» (с.Ямниця) за самовільне водокористування підземними водами;

·   9,419 тис. грн. – ТОВ «Даноша» за самовільне водокористування підземними водами;

·   3,165 тис. грн. – за самовільний забір піщано-гравійної суміші фізичними особами в Коломийському районі, матеріали передано до Коломийської районної прокуратури; 

·   109,296 тис.грн. – за самовільне видобування жителем с.Будилів Снятинського району піщано-гравійної суміші на землях водного фонду, матеріали направлено до Снятинського РВ УМВС.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України