2008-05-23

Україна. Інвестори прицінюються до луганських шахт

Невблаганний ріст ціни на газ і нафту у світі відкриває широкі перспективи щодо розширення використання вугілля для потреб української економіки. Одночасно із цим відбувається підвищене зростання уваги потенційних інвесторів до розвитку сектору вугільної промисловості.

Саме цим, мабуть, можна пояснити те, що останнім часом у Міністерстві вугільної промисловості все частіше доводиться зустрічати представників різних світових компаній, які цікавляться станом видобутку «чорного золота» в Україні. Ось і вчора Міністр  В. І. Полтавець мав нагоду прийняти, на їх прохання, представників швейцарської компанії «КлінКоулГаз» панів Д. Карлсона та А. Коротніца.

Як заявили гості, вони розробляють проект спорудження потужного підприємства з виробництва хімічних препаратів, яке буде партнером і сусідом сєвєродонецького комбінату «Азот». Враховуючи вимоги часу, представники  швейцарської компанії «КлінКоулГаз» вивчають можливості забезпечення майбутнього виробництва енергетичною сировиною. За переконанням пана Д. Карлсона, це буде переважно вугілля, запаси якого в Україні достатні. Йдеться про споживання його від двох до чотирьох мільйонів тонн на рік.

Ознайомившись із проектом швейцарців, Міністр В. І. Полтавець заявив, що таку програму цілком під силу виконати шахтам, які знаходяться поруч із Северодонецьком і нині входять до складу державних підприємств «Луганськвугілля» та «Первомайськвугілля». При цьому Віктор Іванович зазначив, що найліпше буде, коли майбутні споживачі вугілля потурбуються і про достойних інвесторів для шахт, які мають гарні запаси вугілля, але потребують значної модернізації. Адже через брак коштів тут давно не обновлялося гірниче обладнання.

Міністр розповів представникам компанії «КлінКоулГаз» про те, що однієї з складових Концепції реформування вугільної галузі, яка нещодавно затверджена Кабінетом Міністрів України, є пошук інвесторів, здійснення ефективної приватизації. Запросив швейцарців приглянутися до копалень цього вугільного басейну.

Один із співвласників швейцарської компанії заявив, що якраз мета візиту в Україну, вивчити питання можливої участі в тому числі і в приватизації шахт. Компанія «КлінКоулГаз» має достатньо партнерів, які теж із задоволенням розглянуть можливості участі в приватизаційних проектах.

Мінвуглепром