2010-03-29

Україна. Інформація щодо діяльності Державної екологічної інспекції України та її територіальних органів з 19.03.2010 по 26.03.2010 р.

На виконання наказу Держекоінспекції від 22.03.2010 № 23 «Щодо проведення позапланових перевірок» здійснено позапланову перевірку тверджень, викладених у зверненні мешканців сіл Халча, Воронівка, Зікрачі, Демощина Кагарлицького району Київської області, викладених у зверненні народного депутата України Білоруса О.Г. щодо порушень норм природоохоронного законодавства підприємством «ДАН-ФАРМ-Україна» (свиноферма). Порушення частково підтвердилися. Заходи впливу до підприємства «ДАН-ФАРМ-Україна», застосовані Державною екологічною інспекцією в Київській області, а саме – пред’явлено претензію за самовільне водокористування – на  суму 45 тис. 716 грн., накладено штраф за невиконання приписів  -  на суму 510 грн. та прийнято рішення про призупинення діяльності підприємства.

На виконання наказу Держекоінспекції від 22.03.2010 № 22 «Про відрядження до м. Кіровоград» здійснено планову перевірку додержання умов проведення метрологічних робіт атестованими структурними підрозділами Державної екологічної інспекції в Кіровоградській області (відділ екологічного контролю та радіаційної безпеки на держкордоні та відділ інструментально-лабораторного контролю), згідно з планом-графіком проведення перевірок додержання умов виконання метрологічних робіт атестованими відділами та групами інструментально-лабораторного контролю спеціальних підрозділів Мінприроди на 2010 рік, затверджений Головним метрологом Мінприроди 15.02.2010.

На виконання наказу Держекоінспекції від 16 березня 2010 № 16 «Щодо здійснення державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства під час використання водних живих ресурсів на території Київського водосховища в Київській та Чернігівській областях» проведена планова перевірка із залученням спеціалістів Державної екологічної інспекції в Київській області. За результатами перевірки виявлено, що на території Канівського водосховища здійснено скид води, що призвело до опускання крижаного покриву на мілководді до рівня дна, в результаті чого встановлено факти загибелі риби від задухи та придавлення її кригою. Точні масштаби загибелі риби та проведення розрахунку шкоди завданої державі встановити неможливо, так як вона знаходиться під крижаним покривом. В районі ГЕС до с. Лебедівка Вишгородського району Київської області спостерігається значне скупчення населення, яке проводить збір загиблої риби з під криги водойми. Було виявлено  факти використання громадянами під час лову риби заборонені знаряддя (острога, драч тощо). На порушників складено матеріали адміністративного впровадження, які передані до судових органів для прийняття ними відповідного рішення. За результатами  перевірки Державна екологічна інспекція України зобов’язала Державну екологічну інспекцію в Київській області провести перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства на території Київського водосховища, про результати яких інформувати Державну екологічну інспекцію України щоп’ятниці до покращення ситуації на Київському водосховищі...

Найбільш резонансні порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання:

Надра:

Донецька область
За самовільне водокористування без дозволу на спецводокористування ДП «Селідіввугілля» ВП «Шахта «Росія» нараховано збитків на суму 39 тис. 528 грн. Направлено позов до Господарського суду Донецької області.

Тернопільська область
За самовільне водокористування Млинівецькій сільській раді (Зборівський р-н) пред’явлено претензію на суму 163 тис. 372 грн.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України