2010-03-23

Україна. Д.Гурський: В Україні зосереджено запасів корисних копалин на 11 трильйонів доларів

В Україні зосереджено запасів корисних копалин на 11 трильйонів доларів. "Тяжко собі уявити таку багату країну, як наша", - про це зазначив під час прес-конференції заступник міністра навколишнього природного середовища Дмитро Гурський.

За оцінками вітчизняних фахівців, вартість запасів корисних копалин оцінюється в 7,5 трильйона доларів. Однак, зарубіжні фахівці, зокрема державні геологічні служби Канади, США , Австралії і Південно-Африканської республіки, оцінюють наші запаси в 11-11,5 трильйона доларів, уточнив заступник міністра.

Як зазначив Д.Гурський, наша держава видобуває 98 видів корисних копалин у 3,5 тисячі родовищ. Усього ж в Україні зареєстровано майже 9 тис. родовищ.

Зокрема, у нас нараховується 385 розвіданих родовищ паливно-енергетичної сировини. "На сьогодні ми маємо 1,3 трильйона кубічних метрів підготовлених до експлуатації запасів природного газу. Вже у підтверджених родовищах газу в нас налічується 4,7 трильйона кубічних метрів. Близько 3 трильйонів кубічних метрів газу досліджується", - поінформував фахівець.

За останніми підрахунками, на шельфі Чорного і Азовського морів потенціал видобувних ресурсів природного газу становить 2 трильйони 84 млрд кубічних метрів.

Україна володіє 68 млрд тонн вугілля різних сортів. За запасами урану ми на 5-му місці у світі.

Аби забезпечити видобуток цієї паливно-енергетичної сировини, потрібні серйозні інвестиції, однак для їх залучення потрібні дві речі: політична стабільність та досконале законодавство, що передбачає прозоре оподаткування. "Інакше всесвітньо відомі, зареєстровані на крупних біржах компанії не прийдуть зі своїми інвестиціями", - зазначив Д.Гурський.

BSANNA NEWS