2008-03-21

Україна. Держгірпромнагляд має претензії до розробника каолінового родовища на Закарпатті

Територіальне управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області завершило комплексну перевірку СП “Керамнадра”, що в с. Мужієво Берегівського району.

- Інтерес до стану виробничої безпеки та охорони праці на підприємстві, де розробкою каолінів Берегівського родовища наразі зайнято 38 осіб,  має серйозні підстави,  - прокоментував результати перевірки заступник начальника теруправління Василь Лазорик. – На підприємстві експлуатуються майже 20 одиниць устаткування підвищеної небезпеки, з допомогою яких виконується понад півтора десятка видів робіт з підвищеною небезпекою, серед яких: зварювальні, газополум’яні роботи;  обслуговування генераторних ацетиленових установок; підземні та відкриті гірничі роботи і т.і. А це – серйозні ризики, що за певних обставин можуть спричинитися до  нанесення шкоди здоров’ю працівників, а то й - загрози їхньому життю...

І хоча протягом попереднього року підприємство не допустило випадків виробничого травматизму та в значній мірі зняло проблеми з отриманням відповідної дозвільної документації (розробило проекти, устави й угоди, без яких його робота не є легітимною, запровадило положення про службу охорони праці та про СУОП й положення про навчання з питань охорони праці і перевірки знань), про те, щоб поставити за пророблену  роботу оцінку “задовільно” говорити зарано.

Особливі претензії перевіряючі пред’явили до охорони надр та геолого-маркшейдерського забезпечення ведення робіт, зокрема, не ведуться спостереження за зсувами земної поверхні в районі проведення гірничих робіт та за рухом гірських порід в підземних виробках; закладка раніше пройдених виробок в дослідно-промисловому блоці заміщаючими пустими породами, що дуже важливо для безпеки виробництва. Під час комплексної перевірки комісія видала 10 проміжних приписів, що вимагають усунення 96 виявлених порушень нормативних актів з охорони праці, наклала 6 адміністративних стягнень у вигляді штрафів на посадових осіб та працівників, призупинила роботу 10 одиниць обладнання та механізмів.  Керівництво підприємства з приводу виконання плану заходів з  усунення виявлених порушень було заслухано на засіданні ради теруправління.

І винесла вердикт: роботу ТОВ СП “Керамнадра” зі створення безпечних та нешкідливих умов праці для робітників визнати недостатньою.

Закарпаття online