2013-03-19

У Shell кажуть, що люди дозволили бурити ще

Компанії Shell і "Укргазвидобування" отримали згоду місцевих жителів на буріння ще однієї пошукової свердловини - Ново-Мечебилівська-100 - у Близнюківському районі Харківщини.

Про це повідомили у прес-службі Shell у Харківській області.

Згідно з інформацією, громадські слухання, присвячені планам буріння пошукової свердловини, відбулися в селі Новонадеждине Близнюківського району.

У них узяли участь представники Shell, УкрНДІгаз, Близнюківської районної ради та районної адміністрації, сільські голови.

"На зборах були присутні близько 100 жителів Близнюківського району, переважно із сіл Новонадеждиного, Морокиного, Богданівки, Алісівки, Привілля, Новотроїцького та Близнюки", - сказано у заяві прес-служби Shell у Харківській області.

"Жителі підтримали буріння свердловини після отримання вичерпної інформації про проект загалом, плани щодо свердловини Ново-Мечебилівської-100 і про підхід до питань захисту навколишнього середовища й населення в процесі реалізації проекту...", - йдеться у повідомленні.

"Згоду жителів на буріння свердловини зафіксовано в протоколі слухань", - наголосили в компанії.

Старший інженер із буріння Михайло Грецький пояснив учасникам громадських слухань, що свердловина буде пошуковою, а не видобувною, а також нагадав, чим відрізняється природний газ ущільнених пісковиків від сланцевого газу.

Він також розповів про підходи Shell до техніки безпеки під час виконання робіт.

"У своїй роботі компанія застосовує жорсткі стандарти безпеки, особливо в процесі буріння свердловин. Ми вживаємо заходів для захисту навколишнього середовища, насамперед для захисту водних горизонтів. Ми впевнені в безпеці нашої діяльності", - цитує Грецького прес-служба Shell у Харківській області.

Як відомо, договір про СД із ПАТ "Укргазвидобування" було оновлено 1 вересня 2011 року.

Він передбачає здійснення пошуку, розвідки та видобування вуглеводнів на ліцензійних площах загальною площею близько 1300 кв. км на території Харківської області. Частки Shell і ПАТ "Укргазвидобування" в цьому проекті становлять по 50%. Shell є оператором спільної діяльності в рамках договору.

Початковий етап пошуково-розвідувальних робіт передбачає буріння кількох пошукових свердловин.

Буріння першої пошукової свердловини Біляївська-400 у рамках проекту розпочалося в жовтні 2012 року в Первомайському районі Харківської області. Після завершення початкового етапу пошуково-розвідувальних робіт витрати Shell на спільну діяльність можуть сягнути 200 мільйонів доларів.

"Українська правда"