2019-02-11

У Намібії виявлено сліди стародавнього льодовика

Науковці з Університету Західної Вірджинії з'ясували, що Південна Африка в палеозойську еру була покрита льодовиками. Такого висновку геологи діийшли, виявивши в долині Твіфелфонтейн у посушливому гірському районі на півночі Намібії незвичайні насипи, які виявилися друмлінами – пагорбами льодовикового походження. Ці утворення овально-довгастої форми витягнуті в напрямку руху льодовиків. 

Відзначимо, що подібні насипи наявні в Канаді і на півночі США, а також в Англії, Ірландії, Шотландії, Швеції, Німеччині, Фінляндії та Гренландії. Відомо, що території цих регіонів мільйони років тому покривали льодовики. Однак, дивлячись на утворення в сухій вулканічній пустелі, ніхто й подумати не міг, що вони виявляться «залишками» стародавнього льодовика. 

Довжина виявлених друмлінів – 0,1 – 1,5 км. Вивчивши знахідку, фахівці дійшли висновку, що пагорби утворилися в кінці палеозойської ери під час руху потоків льоду, які переміщалися зі швидкістю близько 800 м на рік. 

На думку дослідників, крижаний потік, який просувався територією Намібії, за обсягом можна порівняти з льодовиками сучасної Антарктики. 

Геологи кажуть, що на території сучасної Бразилії є схожі друмліни. За словами науковців, результати їхньої роботи підтверджують теорію, згідно з якою південна частина Африки й Південна Америка розташовувалися близько 300 млн років тому на одному континенті. 

Давній крижаний потік за обсягом можна порівняти з льодовиками сучасної Антарктики.