2020-11-23

У Казахстані забезпечать повну автоматизацію укладення контрактів на право надрокористування

У Казахстані планується забезпечення повної автоматизації укладання контрактів і процесу моніторингу ліцензійно-контрактних умов у сфері надання прав надрокористування, повідомляє Trend з посиланням на Міністерство енергетики Казахстану.

Як відзначили в міністерстві, на даний момент в рамках розвитку цифровізації паливно-енергетичного комплексу проводяться роботи з автоматизації процесів, роботизації і застосування поглибленої аналітики даних в виробничих компаніях.

Так, з метою збільшення інвестиційної привабливості в галузі і мінімізації людського фактора в поточному році запущений Електронний аукціон на надання права надрокористування з вуглеводнів.

З метою забезпечення обліку і прийняття оперативних управлінських рішень проводиться робота із запуску Інформаційної системи обліку сирої нафти і газового конденсату.

"Призначення системи полягає в підвищенні ефективності державного управління надрокористування за рахунок поліпшення якості його інформаційно-аналітичного забезпечення шляхом впровадження інформаційних технологій. Дана система буде спрямована на забезпечення прозорості процесу видобутку і транспортування нафти, а також підвищення податкових надходжень". - сказали в міністерстві.

У свою чергу, в рамках реалізації Державної програми "Цифровий Казахстан" квазідержавними компаніями ведеться впровадження цифрових технологій на підприємствах паливно-енергетичного комплексу, де технологічне переозброєння підприємств галузей промисловості проводиться із застосуванням елементів Індустрії 4.0.