2019-12-04

У Держгеонадрах підтримують прозорий видобуток бурштину

У Державній службі геології та надр сподіваються, що парламент підтримає закон #2240, який передбачає легалізацію видобутку бурштину та забороняє до початку 2021 року експортувати необроблений бурштин-сирець.

«Нині держава втрачає мільйони невиплачених податків через незаконне видобування корисної копалини, а втрати народу України від безвідповідального надрокористування, використання несертифікованої техніки складно оцінити», — коментує ситуацію керівник ДСГН Роман Опімах.

Законодавча ініціатива передбачає запровадження тимчасового мораторію на вивезення необробленого бурштину за кордон, а за незаконний видобуток вводить кримінальну відповідальність. Також за ведення видобування з використанням обладнання, яке підлягає обов’язковій сертифікації або показники безпеки якого наводяться в нормативних документах і підлягають підтвердженню відповідності шляхом сертифікації, але не пройшли їх, пропонується запровадити штраф на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) (від 1700 до 3400 грн) і на посадових осіб — від двохсот до трьохсот НМДГ (від 3400 до 5100 грн).

«Закон посилить відповідальність надрокористувачів як у частині фінансової звітності, так і у частині охорони навколишнього середовища, котрому нині у процесі незаконнного видобутку бурштину завдається шкода», — каже Роман Опімах. Та додає, що важливість такого законодавчого рішення обумовлена великими об‘ємами видобування та збуту жовтого каменю.