2018-08-15

У Чернещині на ренту газовидобувників планують побудувати амбулаторію

Допомагаючи Чернещенскій сільраді компанія «КУБ-ГАЗ» профінансувала ремонт системи опалення будинку культури та відновлення дороги. Підприємство співпрацює і з місцевою владою, і з місцевим бізнесом. Особлива увага компанії спрямована на потреби дітей

ТОВ «КУБ-ГАЗ» — приватна газовидобувна компанія, заснована в 2000 році. Підприємство займається геологічним вивченням, дослідно-промисловою та промисловою розробкою вуглеводнів на п’яти ліцензійних ділянках.

Харківська область — одна з тих, де знаходяться газоконденсатні свердловини компанії. Ярослав Качурин, генеральний директор ТОВ «КУБ-ГАЗ», переконаний, що компанія повинна допомагати громадам, на територіях яких веде діяльність. Тому підприємство з самого початку бере активну участь в різних соціальних проектах, підтримуючи й фінансуючи їх.

— У 2015 році ми перерахували 1 мільйон гривень в Благодійну організацію «Благодійний фонд «Мирний дім» (м.Харків). Цей фонд допомагає сім’’ям загиблих в АТО й постраждалим на Сході України. Ми хочемо, щоб люди, з якими ми живемо й працюємо пліч-о-пліч, відчували себе в безпеці. А території, де вони живуть і працюють, — щоб розвивалися і процвітали.

Також компанія підтримує дитячі організації:
— У вересні 2017 роки ми фінансово підтримували проведення дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко» в місті Харків. У липні того ж року ми придбали будівельні матеріали для ремонту даху в Харківському обласному будинку дитини №3. Діти — наше майбутнє, тому ми намагаємося приділяти їм особливу увагу, щоб вони відчували себе комфортно і росли здоровими, — розповідає Ярослав Качурин.

У Борівському районі Харківської області компанія працює з 2009 року. На території Чернещенської сільради в експлуатації ТОВ «КУБ-ГАЗ» знаходяться три газоконденсатні свердловини. Підприємство бере активну участь в житті і розвитку громади с. Чернещина. Світлана Вразовська, голова Чернещенської сільради, розповіла, що співпраця з компанією почалася в 2009 році. Підприємство допомагає реалізувати всі проекти, які необхідні для поліпшення життя місцевої громади. При цьому платить не лише ренту за видобутий газ на території Чернещинської сільради, а й постійно виділяє кошти в рамках соціально-економічного партнерства:
— Нам виділяють значні суми. Рента, отримана за 6 місяців цього року – є вагомою складовою нашого бюджету. І ми спрямовуємо ці кошти на розвиток села. ТОВ «КУБ-ГАЗ» усвідомлює важливість партнерства з селом, тому не залишається осторонь вирішення багатьох питань. 

Агрофірма «Новий шлях» — один із постійних партнерів компанії «КУБ-ГАЗ». Вона також орендує землі Чернещенської сільради, займається рослинництвом і тваринництвом. Олексій Гомон, генеральний директор агрофірми «Новий Шлях», співпрацює з газовидобувною компанією вже 10 років. Він вважає «КУБ-ГАЗ» постійним партнером у використанні землі та її надр.

Обидва підприємства, за словами Олексія Гомона, об’єднують спільні завдання: — У нас спільна мета: зберегти цю красиву землю, природу, села, людей. І в цьому протягом багатьох років відчувається «партнерська рука» «КУБ-ГАЗу». Це й постійна допомога спеціальною технікою для вирівнювання ділянок, і допомога в господарських справах.

«КУБ-ГАЗ» піклується про сільради не перший рік. Компанія давно наполягала, щоб частина ренти залишалася на місцях. Адже громадам, на території яких ведеться газовидобуток, завжди була необхідна компенсація від підприємств і підтримка. Жителі Чернещина знають і поважають ініціативу: — Я вважаю, що в тому числі завдяки «КУБ-ГАЗу» законодавство про ренту запрацювало і сільрада отримує кошти, — коментує Олексій Гомон. Наприклад, лише в першому півріччі 2018 року Чернещенська сільрада отримала 202 тисячі гривень від компанії «КУБ-ГАЗ». До кінця року ця сума подвоїться.