2013-03-04

У 2013 році планується оголошення ще кількох конкурсів на розробку додаткових ділянок з родовищами газу

1-2  березня 2013 року в рамках робочого візиту Міністра екології та природних ресурсів України у Брюселі відбулась зустріч Олега Проскурякова з Генеральним Директором ГД «Енергетика» Ф.Лоу.

За словами очільника Мінприроди, «одним із пріоритетних завдань, визначених Урядом та Президентом України, є забезпечення енергетичної незалежності нашої країни».  У цьому контексті розглядається кілька основних шляхів досягнення цієї мети: відновлення роботи на старих свердловинах, що залишилися з часів СРСР, із застосуванням нових технологій; зменшення споживання газу завдяки застосуванню енергозберігаючих технологій; видобуток нетрадиційних видів газу (газ глибоководного шельфу, щільних порід, сланцевий газ і метан вугільних порід).

Як зазначив міністр, за оцінками експертів, поклади нетрадиційного газу в Україні сягають десятків трильйонів кубометрів. Однак, Україні необхідна технічна та фінансова допомога для проведення кваліфікованої роботи. У цьому зв’язку розпочато формування законодавства та практична реалізація проектів з розвідки та видобування нетрадиційного газу із залученням таких провідних компаній як Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Chevron та ENI. Вже, у Західній Україні започатковано роботу компанії ENI, якій виділено для подальших розробок 9 ліцензованих ділянок.

Представники української делегації підкреслили, що у 2013 році планується також оголошення ще кількох конкурсів на розробку додаткових ділянок з родовищами газу.

Міністерство екології та природних ресурсів України