2021-01-06

Суд відмовив у забороні на оренду ділянок заповідника Аляски для нафтогазового видобутку

Федеральний окружний суд в штаті Аляска відмовився задовольнити клопотання представників американських корінних народів і правозахисників, які вимагали заборонити адміністрації США до завершення відповідного розгляду здавати в оренду енергетичним компаніям ділянки одного з заповідників. Про це повідомляє ТАСС із посиланням на матеріали, що надійшли у вівторок в електронну базу суду.

Позов було подано в серпні 2020 року. У числі відповідачів зазначено Міністерство внутрішніх справ (МВС) США. У Сполучених Штатах МВС не є силовим відомством, воно займається в основному питаннями використання федеральних земель і видобутку природних ресурсів, а також курирує різні програми, пов'язані з американськими індіанцями, корінними жителями Аляски і Гавайських островів. Мова в поданому позові йде про один із заповідників на узбережжі моря Бофорта. Відомство раніше заявляло, що планує виставити на конкурс ряд ділянок з метою видобутку там нафти і газу енергетичними компаніями.

Суддя Шерон Глісон відмовилася задовольнити клопотання про винесення відповідної заборони на час розгляду. Як вона вважала, позивачі не змогли переконливо довести, що "буде завдано непоправної шкоди" довкіллю, якщо не накласти зазначену заборону негайно. Разом з тим Глісон поки не винесла остаточного рішення в даному розгляді.

Діюча адміністрація Дональда Трампа розраховувала здати зазначені ділянки в оренду до зміни президента США. 

Видобуток енергоресурсів в цьому районі Конгрес США дозволив у 2017 році. За це виступала Республіканська партія.