2021-01-22

SpaceX переобладнає нафтові вишки на плавучі стартові майданчики для ракети Starship

У минулому році компанія SpaceX Ілона Маска купила дві глибоководні нафтові вишки. Компанія має намір перетворити їх на плавучі стартові майданчики для своїх гігантських ракет Starship, передає CNBC.

Установки знаходяться в порту Браунсвілл, недалеко від дослідницького центру SpaceX Starship в Бока-Чіка (штат Техас). Вони були перейменовані в «Деймос» і «Фобос» імовірно на честь марсіанських супутників.

Starship - це величезна ракета, яку SpaceX розробляє для досягнення мети Маска по запуску вантажів і одночасного запуску до 100 осіб в польоті на Місяць і Марс.

Ця ракета є основним пріоритетом SpaceX. Свій останній прототип компанія підняла на максимальну висоту в 40 тис. футів (12 192 м). В ході тестового польоту ракета виконала кілька завдань розробників, але вибухнула при спробі приземлення.

Відкриті записи свідчать, що «надглибоководні напівзаглиблені» нафтові вишки Valaris 8500 і 8501 було продано по $ 3,5 млн кожна. Компанія Valaris зі штаб-квартирою в Х'юстоні (штат Техас) і найбільший в світі власник офшорних нафтових вишок в серпні 2020 р подала заяву про банкрутство по главі 11.

Згідно публічним даними, пару бурових установок було придбано в липні 2020 року корпорацією з обмеженою відповідальністю Lone Star Mineral Development.