2020-11-24

Шмигаль веде переговори з ЄС щодо не застосування до України механізму CBAM

Як повідомляє ExPro Consulting, прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль веде переговори з виконавчим віце-президентом Європейської Комісії Франсом Тіммермансом, який відповідає за впровадження European Green Deal, щодо не застосування до України заходів (введення мита, податків або квот на товари із вуглецевим слідом, Carbon Border Adjustment Mechanism), які планується ввести для країн-імпортерів у ЄС. Про це 24 листопада сказав радник віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроантлантичної інтеграції Олексій Рябчин під час форуму про енергоефективність.

«Прем’єр-міністр веде наразі переговори з Франсом Тіммермансом, щодо не застосування CBAM механізму до України, який може вплинути і на енергетику, і на промисловість, і на виробництво цементу тощо...», - наводить агенство цитату Рябчина.

В кінці жовтня цього року заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства - торговий представник України Тарас Качка заявив, що CBAM по відношенню до третіх країн (в тому числі і України), які не зможуть досягнути показників низьковуглецевого розвитку, стане головною зброєю ЄС у сфері міжнародної торгівлі в майбутньому.