2005-05-17

Ще раз про "копанки"

Добірка матеріалів про проблеми "копанок" і приватних шахт у Донбасі, опублікована в "Голосі України", викликала читацький резонанс. Цій темі було присвячено засідання Луганського прес-клубу реформ. Своєю точкою зору з приводу приватної розробки надр з нашим луганським кореспондентом поділився завідувач природних ресурсів управління у справах майна та природних ресурсів Луганської облдержадміністрації Юрій ДЕХТЯРЬОВ.

Виявляється, нині не існує чіткого визначення, що ж воно таке, ці "копанки". Примітивні розробки вугілля, що з'явилися років 5-7 тому, аж ніяк не порівнянні з добре оснащеними технічно нинішніми приватними виробництвами з видобутку палива. Розмова про їх легалізацію продовжує залишатися самою лише розмовою. За різними даними, кількість нелегальних розробок у Луганській області становить від двохсот до півтори тисячі. Ні стара, ні нова влада ніяких конкретних дій стосовно несанкціонованої розробки вугільних пластів не вживала. Щоправда, спроби були. Йшлося про видачу ліцензій на таку розробку надр. Однак це ще не розв'язання проблеми, вважає Юрій Дехтярьов:

- Для оформлення цього документа потрібно приблизно 300 погоджень із різними інстанціями, до того ж не завжди потрібними. Скажіть, хто з трьох сотень підписантів несе відповідальність у разі виявлення порушень? Виходить, що ніхто. До того ж багато законів взаємовиключають один одного. На жаль, поняття "легалізація" досі не має чіткого визначення. Її розглядають лише як одержання дозвільного документа, не беручи до уваги створення умов для роботи та безпеки гірників, налагодження чіткого виробничого механізму і ще безлічі усіляких важливих чинників. Ліцензії продають з аукціонів, що відбуваються у Києві. За моїми даними, торік проведено лише три таких конкурси, на яких було розглянуто 12 ділянок. І тільки одна з них отримала дозвіл на ведення робіт. Уже дев'ять місяців Київ жодних ліцензій не видає. Тож десятки "копанок" на території області працюють незаконно. Я підрахував: щоб відкрити шахту, потрібно три роки та півмільйона гривень.

Розмова про "копанки" - болюча для гірників. Вони вважають, що держава скривдила шахтарів, закривши вугільні підприємства, і багато чого заборгувала робітникам, їхнім родинам. У цьому сенсі було б розумним віддати вугільні пласти, що виходять на поверхню, у приватну розробку колишнім гірникам. Юрій Дехтярьов вважає, що в разі розв'язання проблеми в такий спосіб може виникнути інша, складніша. Відомо, що Донбас стоїть на пустотах. При видобутку вугілля обов'язково залишаються цілики, які тримають землю. І якщо ці цілики без жодного геологічного контролю убиратимуться під час приватного видобутку вугілля, лиха не уникнути.

Відтак логічне запитання про роль і можливості територіальних громад вугільних регіонів. Юрій Дехтярьов вважає, що вони дуже і дуже обмежені, якщо не сказати більше. Проблему "копанок" можна розв'язати лише на урядовому рівні.