2021-04-02

СБ може зберегти фінансування проєктів з викопного палива

Переглянута політика Світового банку (СБ) щодо зміни клімату зобов'язує його приймати фінансові рішення відповідно до зусиль щодо обмеження глобального потепління. У той же час вона не гарантує припинення фінансування програм, пов'язаних з викопним паливом. 

СБ завершує розробку нового 5-річного плану дій з боротьби зі зміною клімату. Цей процес відбувається на тлі зростаючої політичної активності в Великобританії, Сполучених Штатах та інших країнах, спрямованої на припинення державного фінансування проєктів з викопного палива. 

Згідно з оновленим планом СБ зобов'язується «привести свої фінансові потоки у відповідність з цілями Паризької угоди» до липня 2023 року.  Відзначається, що за останні три роки банк і його дочірні організації перевищили свій план по збільшенню фінансування боротьби зі зміною клімату до 28 % до 2020 року, витративши на досгнення зазначених цілей $ 21,4 млрд.

«Всесвітній банк рухається в правильному напрямку, і [новий план став] важливим кроком на цьому шляху», - сказав Ніколас Стерн, колишній головний економіст Світового банку, а нині професор Лондонської школи економіки. Він додав, що хоча СБ почав переключати свою увагу на питання клімату ще за часів президентства Дональда Трампа, зміна адміністрації США прискорила цей процес.

У лютому члени правління з Європи закликали керівництво Світового банку використовувати новий кліматичний план, щоб зупинити всі інвестиції в проєкти, пов'язані з нафтою та вугіллям, і поступово згорнути інвестиції в проєкти, пов'язані з природним газом. У проєкт презентації ці зобов'язання не увійшли.

Відомо тільки, що СБ буде оцінювати газові проєкти в індивідуальному порядку і має намір підтримувати їх в рамках відмови енергетичної галузі від вугілля.

Прихильники екологічних кампаній заявили, що презентація СБ їх розчарувала, і висловили побоювання, що обіцянка банку відповідати Паризькій кліматичній угоді мало що змінить на практиці. У тому числі в підході Світового банку до викопних видів палива.