2021-03-04

Розширення рудника Glencore в Австралії загрожує священним місцям

У минулому році підрозділ McArthur River Mine (MRM) компанії Glencore отримав схвалення міністра гірничої промисловості Північної території Австралії на розширення рудника, що знаходиться в 670 км на південний схід від міста Дарвін, включаючи подвоєння розміру породного відвалу.

Однак глава наглядового органу Північної території повідомив у вівторок австралійському відомству, що розглядає питання розширення австралійського свинцево-цинкового рудника, що знаходиться під управлінням Glencore, яке ставить під загрозу ряд священних місць аборигенів, включаючи історичний кар'єр.

Бенедикт Скамбарі, виконавчий директор Управління із захисту територій аборигенів (Aboriginal Areas Protection Authority, AAPA), сказав в зв'язку з цим: «Масштаби розширення рудника порушують деякі досить серйозні питання про обслуговування та захист священних місць в рамках цієї орендованої ділянки, а також про доступ до цих місць для їх зберігачів в майбутньому».

«Ми розуміємо свій обов'язок захищати священні місця в рамках нашої оренди на видобуток корисних копалин і дуже серйозно ставимося до цього обов'язку», - заявили в Glencore, додавши, що будуть брати участь у схвалення від AAPA для будь-яких майбутніх планів видобутку, які зажадають такого схвалення.

Скамбарі повідомив в ході парламентського розслідування, що розширення породного відвалу MRM може вплинути на прилеглі священні місця і що Glencore не має на це належних повноважень від відповідних старійшин. За словами Скамбарі, в числі схильних до ризику ділянок є одна, пов'язана з історіями про створення світу, відомими як «сновидіння баррамунді», а також кар'єр, де вироблялися кам'яні знаряддя праці.