2020-11-24

Розробка ущільнених колекторів дозволить Україні суттєво збільшити видобуток газу

18 листопада 2020 року в Києві відбулася конференція V Legal Energy Forum, однією з тем якої став видобуток газу з ущільнених колекторів. За словами експертів, розробка таких покладів діючих родовищ – це можливість зовсім по-новому розкрити ресурсний потенціал України та наблизити енергонезалежність держави, повідомляє ДТЕК Нафтограз

За даними Державного балансу запаси газу ущільнених пісковиків діючих родовищ лише у межах східного нафтогазоносного регіону становлять 100 млрд куб. м, з яких майже половина залягає на глибині більше 5000 м. Ці поклади характеризуються низькою пористістю і проникністю, тому їх розробка потребує нових технологій та сучасного обладнання.

За розрахунками ДТЕК Нафтогаз, розробка ущільнених пісковиків можлива за умови впровадження ставки ренти 1,25% для видобутку газу і 2% – для нафти і конденсату разом з податковими канікулами на 2 роки.

Крім того, необхідно впровадити низку інших стимулюючих заходів: переглянути і скоротити критерії визначення запасів ущільнених пісковиків; визначати, чи дійсно запаси належать до цієї категорії, на основі сукупності критеріїв та геолого-фізичних характеристик. Також важливо розробити інструкції ДКЗ щодо методики визначення запасів ущільнених колекторів, їх затвердження і постановки на баланс; встановити перелік документів для підтвердження базового і додаткових обсягів видобутку.

«В результаті впровадження таких стимулів для розробки ущільнених пісковиків, Україна зможе додатково отримати щонайменше 4 млрд дол. США інвестицій, понад 1 млрд дол. податків та ренти і видобути понад 47 млрд куб. м газу. Це важливий крок у напрямі заміщення імпорту газу власним ресурсом та досягнення енергонезалежності України», – зазначила менеджер з регуляторної політики ДТЕК Нафтогаз Юлія Боржемська.