2013-06-14

Рішення профільного комітету ВРУ щодо питання внесення змін до статті 23 Кодексу України про надра

На засіданні Комітету зазначалося, що у неодноразових зверненнях до Верховної Ради місцеві органи влади та громадські організації пропонують до частини першої статті 23 Кодексу України про надра внести зміни, що дозволять землевласникам і землекористувачам в межах наданих їм земельних ділянок без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати підземні води для власних господарсько-побутових потреб, нецентралізованого та централізованого (крім виробництва фасованої питної води) господарсько-питного водопостачання, за умови, що в межах наданої земельної ділянки відсутнє стійке зниження рівнів водоносних горизонтів і відновлення початкових рівнів після припинення водовідбору протягом менше доби. При цьому, знімається обмеження 300 куб. м на добу на використання підземних вод без відповідного дозволу.

На засіданні зазначалося також, що на думку Держгеонадр, запропоновані зміни до статті 23 Кодексу України про надра "суперечать законам руху підземних вод в надрах і не можуть бути використані в законодавстві України".

Члени Комітету вважають, що для забезпечення належної роботи підприємств питного водопостачання у зв‘язку з необхідністю отримання відповідного дозволу на користування надрами, достатньо рішень центральних органів виконавчої влади.

За підсумками обговорення, Комітет рекомендував Кабінету Міністрів вжити заходів щодо забезпечення належної роботи підприємств питного водопостачання у зв‘язку з необхідністю оформлення спеціальних дозволів накористування надрами і наведення порядку у цій справі.

Інформаційне упправління ВРУ