2017-07-27

Реалізація спільних енергетичних проектів та залучення інвестицій - перспективні напрямки співпраці України та США

26 липня 2017 року у Міненерговугілля відбулася робоча зустріч заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Наталії Бойко із виконуючим обов'язки Голови представництва Департаменту енергетики США в Україні Скоттом Шрумом.
 
Наталія Бойко підкреслила, що Україна високо цінує підтримку Сполучених Штатів Америки на шляху реформ, у тому числі, в енергетичному комплексі. “Ми маємо широкий енергетичний порядок денний двосторонніх відносин зі Сполученими Штатами. Україна цінує готовність США бути партнером у розбудові конкурентної та транспарентної української енергетики”, – зазначила вона.
 
Заступник Міністра поінформувала Американську сторону щодо прогресу, який був досягнутий в контексті реформування енергетичної галузі, а також щодо кроків з гармонізації законодавства у сфері енергетики відповідно до норм ЄС.
 
Крім того, Н. Бойко повідомила, що одним із ключових пріоритетів Міненерговугілля залишається створення сприятливого інвестиційного клімату, забезпеченням чітких та прозорих правил гри. “Енергетика є базовою галуззю економіки, тому Міністерство послідовно працює над тим, щоб градус інвестиційного інтересу з боку західних інвесторів тільки підвищувався за рахунок стабільності і зрозумілості юридичних правил гри в секторі” , – наголосила заступник Міністра.
 
Разом з тим, зі слів Н. Бойко, Україна зробила ставку на розвиток вітчизняної видобувної галузі, а також поряд із залученням іноземних інвесторів, на впровадження провідних світових технологій з видобутку вуглеводнів. “Наявна позитивна динаміка з видобування природного газу, що є питанням енергетичної безпеки країни. Проте, сектор потребує новітніх технологій, які дозволять забезпечити приріст показників у довгостроковій перспективі. І в цьому випадку, ми дуже розраховуємо на Американську сторону”, – повідомила представник Міненерговугілля.
 
Сторони також обговорили стан реалізації спільних проектів в атомно-промисловому комплексі, зокрема, проектів з диверсифікації постачань ядерного палива для українських АЕС, а також торкнулися деяких аспектів розширення співробітництва у впровадженні сучасних рішень з питань забезпечення безпеки об’єктів критичної інфраструктури.
 
Окрему увагу сторони приділили питанню підвищення рівня енергетичної безпеки та шляхів досягнення енергетичної незалежності. Зокрема, було обговорено питання залучення експертів з метою розробки Плану забезпечення стійкості енергетичної системи. “Наявність такого інструменту як План забезпечення стійкості енергосистеми України дозволить додатково поліпшити роботу енергетичної системи та стане основою для спільного обговорення експертами з наших країн питань енергетичної безпеки”, – зазначила заступник Міністра.