2018-09-18

Рада відкрила доступ до інформації щодо платежів суб'єктів видобувної галузі

Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», яким визначаються організаційно-правові основи розкриття інформації у видобувних галузях.
За ухвалення відповідного законопроекту №6229 в цілому проголосували 244 депутати, за мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Рада зобов’язала суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, розкривати свої звіти (консолідовані звіти) про платежі на користь держави щорічно, не пізніше 1 вересня року, що настає після звітного періоду, та забезпечувати, щоб такі звіти залишалися публічно відкритими протягом щонайменше трьох років з дня розкриття.

Очікується, що прийняття цього нормативно-правового акту забезпечить громадськість доступом до повної та об’єктивної інформації щодо платежів суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, забезпечить умови для підготовки щорічних звітів про платежі видобувних компаній до бюджету України і доходи уряду від їх діяльності.

Цей закон спрямований на виконання міжнародних зобов’язань України у зв’язку з приєднанням до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (далі - ІПВГ), а також на імплементацію актів законодавства Європейського Союзу в частині підвищення прозорості господарської діяльності у видобувних галузях.