2018-02-28

Пропозиція Міненерговугілля щодо продовження "спецзобов’язань" на ринку газу ще на три роки ставить хрест на зростанні видобутку

Запропонований Міністерством енергетики та вугільної промисловості сценарій продовження спеціальних зобов'язань на ринку газу PSO на три роки ставить хрест на зростанні вітчизняного видобутку газу, вважає глава ПАТ "Укргазвидобування" Олег Прохоренко.

"На нашу думку, проект продовження PSO, запропонований Міненерговугілля, створює ризики для подальшого зростання видобутку. Якщо він буде прийнятий, то фактично поставить на цьому хрест", - сказав О.Прохоренко на Uкrainian Energy Forum-2018 в Києві в середу.

Глава "Укргазвидобування" додав, що запропонований сценарій зберігає реалізацію газу в рамках PSO через приватні "газзбути", які мають значну заборгованість перед компаніями групи "Нафтогаз".

"Цією постановою фактично пропонується заморозити ситуацію, яка є, ще на три роки... Це позбавить "Укргазвидобування" ресурсу, необхідного для нарощування видобутку", - підсумував він. О.Прохоренко додав, що при цьому у споживачів не буде стимулу до енергозбереження, на ринку постачання газу побутовим споживачам та теплокомуненерго не буде ніякої конкуренції.