2020-08-13

Потужності іранського газового родовища Південний Парс на 22-ій фазі збільшилися на 200 млн куб. футів

Виробничі потужності іранського газового родовища Південний Парс на 22-ій фазі збільшилися на 200 мільйонів кубічних футів, і на цій фазі були введені в експлуатацію три нових свердловини, повідомив керівник морських операцій проєкту розробки 22-24-ої фаз.

«При дотриманні вимог безпеки було завершено операції по підключенню трьох нових свердловин на платформі SPD22, і виробнича потужність цієї платформи збільшилася приблизно на 200 мільйонів кубічних футів», - сказав Мехрдада Каземі.

За даними Pars Oil and Gas Company (POGC), що відповідає за розробку гігантського газового родовища (в Перській затоці), роботи по підключенню трьох згаданих свердловин було завершено за 10 днів, а установка вимірювального обладнання, випробування і введення в експлуатацію систем управління свердловиною також було успішно завершено з використанням можливостей фахівців і інженерів іранської нафтової промисловості.

Остання платформа 22-24 фаз проекту розробки Південного Парса почала перекачування сирого газу на берегові НПЗ ще в березні.

За словами Алі Асгар Садекі, заступника оператора проекту розробки цих фаз, після того, як ця остання платформа буде повністю введена в експлуатацію, загальний обсяг видобутку на фазах досягне очікуваних 56 мільйонів кубічних метрів.

За даними POGC, фази 22-24 також виробляють 75 000 барелів газового конденсату і 400 тонн сірки в день, на додаток до 50 мільйонів кубометрів метану 2 900 тонн зрідженого нафтового газу та 2750 тонн етану.

Газове родовище Південний Парс, яке Іран ділить з Катаром в Перській затоці, займає територію в 9700 квадратних кілометрів, з яких 3700 квадратних кілометрів, під назвою Південний Парс, знаходяться в територіальних водах Ірану. Решта 6000 квадратних кілометрів, під назвою Північний купол, розташовані в територіальних водах Катару.

За оцінками, родовище містить значну кількість природного газу, що становить близько восьми відсотків світових запасів, і близько 18 мільярдів барелів конденсату.