2017-04-21

Полтавська громада висловила свою думку щодо прозорості видобувних галузей

12 квітня у селі Великі Сорочинці, де працює 5 видобувних компаній, представники громадської організації «ПФ Суспільної служби України» провели зустріч з місцевою громадою та розповіли про Ініціативу прозорості видобувних галузей. Також було презентовано у регіональному розрізі основні показники другого Звіту ІПВГ України за 2014-2015 роки.

Під час зустрічі представники громади висловили своє бачення відкритості та прозорості у видобувній галузі. Голова Великосорочинської сільської об’єднаної територіальної громади Павло Полєков заявив: «Варто вести ретельний облік вуглеводнів, які добуваються на території ОТГ, адже лише тоді можна розраховувати на сплату податків за весь обсяг добутого газу.   Для того, щоб громада була впевнена в показниках лічильників, які мають бути на кожній свердловині, потрібно до комісії, яка перевіряє  покази лічильників, включати представників громадськості.  Також було б логічно, щоб видобувні компанії сплачували податок на прибуток саме в сільський бюджет, адже прибуток вони отримують саме тут».

Також місцеві жителі вважають, що у зв’язку із діяльністю видобувних підприємств, в районі виникли екологічні та інфраструктурні проблеми: пошкоджений асфальт через рух великогабаритного транспорту, зниження рівня води в колодязях та річці. При цьому не всі підприємства, що працюють у Великих Сорочинцях, сплачують ПДФО до сільського бюджету, зокрема це стосується ГЕС «Енергія Карпат».

Як і в інших сільських громадах, люди обурювалися введенням сплати за користування газових мереж, адже газопроводи в межах  села були побудовані за кошти мешканців, а потім безкоштовно передані у користування газорозподільній компанії.

Захід проведений в рамках виконання проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).