2017-07-06

ПАТ "Укрнафта" щодо інформації про зміни до постанови КМУ № 615

ПАТ «Укрнафта» вивчить зміни до постанови КМУ № 615 та перспективи відновлення видобутку на родовищах, де виробництво було зупинено внаслідок непродовження спецдозволів, як тільки буде опублікована офіційна версія цього видання.

В інформаційних повідомленнях, що стосуються змін до постанови № 615, йдеться про механізм, що дозволяє відновити видобуток на тих родовищах, які задіяні в газопостачанні населених пунктів. «Укрнафта» буде вітати рішення, яке дозволяє відновити подачу газу населенню, що компанія пропонувала зробити у відкритому листі на ім'я Президента України ще на початку червня до зупинки видобутку.

Водночас в таких параметрах цей механізм не вирішує проблему з незаконною відмовою у продовженні спецдозволів «Укрнафти». Компанія нагадує, що ще 17 січня 2017 року набуло чинності рішення Окружного адміністративного суду м. Києва, що підтверджене в апеляційній і вищій інстанціях, відповідно до якого наявність боргу зі сплати загальнодержавних податків і зборів не є законною підставою для відмови у продовженні терміну дії спецдозволів.

Незважаючи на це, Державна служба геології та надр України продовжує діяти в питанні продовження спецдозволів «Укрнафти». Це вже призвело до зупинки видобутку на 6 родовищах «Укрнафти» у Львівській та Сумській областях. У результаті 8 населених пунктів Сумщини, де проживають понад 50 тисяч осіб, залишилися без газопостачання. При цьому «Укрнафта» втратить приблизно 20% річного обсягу видобутку нафти і конденсату і 16% річного обсягу видобутку газу. Під загрозою опиниться виконання інвестиційної програми та зайнятість працівників компанії.

Раніше «Укрнафта» повідомляла, що Держгеонадра неодноразово незаконно повертала матеріали компанії на продовження 9 спецдозволів, термін дії яких закінчується у 2017 році, посилаючись на наявність у підприємства податкового боргу. При цьому представники Держгеонадр посилаються на ті положення п. 15 Порядку надання спеціальних дозволів, затверджених постановою КМУ № 615 від 30.05.2011 р., які в судовому порядку визнані незаконними і скасовані.