2018-09-14

Норвезьким інвесторам презентували потенціал українських надр

На виконання курсу Уряду України Володимира Гройсмана, спрямованого на залучення іноземних інвестицій в розвиток економіки нашої країни, 11 вересня 2018 року у м. Києві відбулось друге засідання Українсько-норвезької Міжурядової комісії з питань співробітництва у галузі торгівлі, підприємництва та економіки. Керували обговоренням Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик та Міністр торгівлі та промисловості Королівства Норвегія Торбйорн Ісаксен.

У рамках дискусії очільник Державної Служби геології та надр України проінформував присутніх про потенціал видобутку вуглеводнів в Україні.

«В Україні є значні запаси нафти й газу, як на суходолі, так і на шельфі Чорного та Азовського моря. На сьогодні Службою підготовлені більше 40 ділянок для аукціонів із загальними прогнозованими ресурсами природного газу на суходолі – 151 591 мільйонів метрів кубічних, по шельфу Чорного моря – 18 283,89 мільйонів метрів кубічних. Суцільна площа нафтогазоносних ділянок надр складає – 13 383,46 кілометрів квадратних, по шельфу Чорного моря – 9675,17 кілометрів квадратних. Тож зважаючи на потенціал українських надр від імені Державної служби геології та надр України запрошую компанії Королівства Норвегії для інвестування у видобуток на території нашої країни» – сказав держменеджер.

Також Олег Кирилюк нагадав присутнім, що 25 жовтня Держгеонадра проведе довгоочікуваний аукціон з продажу спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами. Керівник наголосив, що аукціон буде відкритий для ЗМІ та громадськості, а також буде вестись пряма трансляція для всіх бажаючих спостерігати за процесом.

«Хочу зазначити, що Уряд Королівства Норвегії стабільно допомагає Україні в реформуванні енергетичного сектору, адже на сьогодні це одне із стратегічних завдань для подальшої інтеграції України до ЄС в енергетичній сфері», – додав Кирилюк.

Зазначимо, що одним із важливих досягнень нашої країни на сьогодні є схвалення нової Енергетичної стратегії України на період до 2035 року “Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність”. До цієї стратегії відноситься і реалізація Концепції розвитку газовидобувної галузі України.

Для впровадження у життя окреслених планів, Україна зацікавлена в залученні норвезьких експертів (зокрема, NPD, Norwegian Petroleum Directorat) для покращення систем надрокористування та поширення норвезького досвіду з підготовки й проведення ліцензійних турнірів на розвідку і розробку площ вуглеводнів. Це стосується також удосконалення законодавства, регуляторної бази та поширення стандартних Угод на розподіл продукції.

Довідка.

Співробітництво між Україною та Норвегією в сфері геології розвивається по лінії Держгеонадр України (ДНВП «Геоінформ України») та Геологічної служби Норвегії.
Зокрема, було реалізовано декілька спільних проектів таких як:
EIMIDA (за участі МЗС Норвегії) – Європейська інтеграція даних про мінеральні ресурси. За підсумками проекту наприкінці 2017 року.

14 грудня в Державній Службі геології та надр України відкрили доступ до публічної карти мінеральних ресурсів України, – портал містить інформацію про 20 тисяч родовищ та 117 видів корисних копалин які виявлено в надрах нашої країни.
Інформація знаходиться у вільному доступі за адресою: http://minerals-ua.info/.

Реалізація даного проекту стала можливою завдяки співпраці ДНВП „Геоінформ України”, яке входить в сферу управління Держгеонадр та Геологічної служби Норвегії в рамках проекту EIMIDA – Європейська інтеграція даних про мінеральні ресурси.

Проект ESTMAP (Energy Storage Mapping and Planning) присвячено створенню бази даних поточного, передбачуваного і майбутнього потенціалу для підземного зберігання енергії в Європі. Проект ініційований Асоціацією геологічних служб Європи (АГСЄ) і буде виконуватись консорціумом науково-дослідних установ Європейського Союзу, до числа яких входить низка геологічних служб.

Зокрема, до числа основних учасників проекту входять геологічні служби Нідерландів, Франції та Чехії. Геологічні служби інших країн Європи, таких як Австрія, Албанія, Бельгія, Болгарія, Великобританія, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Італія, Латвія, Молдова, Німеччина, Норвегія, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Україна, Фінляндія, Хорватія, Швейцарія, і навіть Туреччина, братимуть участь у проекті на підрядних засадах.

Проект Minerals4EU – метою проекту Minerals4EU була інтеграція наявних даних і знань про корисних копалини геологічних служб країн Європи та інших відповідних зацікавлених сторін, на підтримку розробки державної політики, промисловості, суспільства, комунікації та цілей освіти на європейському і міжнародному рівнях.

Мережа Minerals4EU надає дані, інформацію та знання про корисні копалини по всій Європі на основі прийнятої моделі даних, що становить фундаментальний внесок до Європейського інноваційного партнерства в області мінеральної сировини та сприяє успішній реалізації мінерально-сировинної політики ЄС до 2020 р.

Проект NUMIRE – кращий досвід і стандарти геологічного картування, обробки даних та оцінки мінеральних ресурсів.

Головним завданням проекту було підвищення доступу до геологічної інформації України на основі відкритої інформації. Очікувалось, що проект дозволить Норвегії та Україні створити гармонізовану критичну масу знань по геології та відповідати вимогам ЄС щодо застосування Статті 185 ДФЄС у геології разом з ГСН та іншими геологічними службами та установами країн-членів ЄС у створенні Європейської Геологічної Агенції.

Проект було підготовлено у відповідності до завдань розвитку мінерально-сировинної бази на період до 2030 року і національного бачення процесу євроінтеграції України відповідно до стратегічного плану (2006-2030 рр.).