2021-01-06

Nippon Steel подолає перешкоди на шляху декарбонізації

Як повідомляє MetalTorg, посилаючись на свої джерела, компанія Nippon Steel, найбільший виробник сталі в Японії, буде прагнути замінити вугільні печі водневою технологією, оскільки переслідує свою мету - декарбонізацію виробництва сталі. Таку головну думку в своєму інтерв'ю висловив президент компанії Ейдзі Хашимото.

Хашимото також підкреслив, що державна підтримка матиме вирішальне значення, якщо Японія збирається конкурувати з США і Китаєм у виробництві стали XXI століття. Сама Nippon Steel прагне скоротити кількість вуглекислого газу, що викидається в процесі виробництва чавуну, до нуля до 2050 року. До березня компанія складе середньострокові і довгострокові плани управління, заглядаючи в майбутнє на п'ять і десять років. У планах також будуть екологічні заходи для досягнення нульових викидів.

За словами Хашимото, «щоб різко скоротити викиди, у нас немає іншого вибору, окрім як використовувати водень замість вугілля. Існуючий метод доменного виробництва чавуну використовує вуглець вугілля для видалення кисню з залізної руди. Газ, що утворюється в процесі, майже повністю використовується в якості джерела енергії на металургійному комбінаті. Це дуже раціональний процес, але при реакції вуглецю з киснем утворюється CO2.» 

Використання водню для виробництва заліза ще не застосовується на практиці, і цей метод необхідно розробити. Сталеливарна промисловість Японії першою в світі почала проводити дослідження цього методу. Проте, галузь поставила за мету досягти нульових викидів до 2100 року і не дотримувалася передумови про те, що економіка і все суспільство прагнуть стати вуглецево-нейтральними до 2050 року. В майбутньому це буде варіант для Nippon Steel для зміцнення співпраці з JFE Steel і Kobe Steel.

Говорячи про перешкоди на шляху до декарбонізації, президент Nippon Steel підкреслив, що «вартість розробки водневих технологій буде величезною. Інша проблема - розвиток водневої інфраструктури. За оцінками сталеливарної промисловості, щорічно буде потрібно трохи менше 7,5 млн т водню, щоб замінити виробництво чавуну воднем для всього доменного виробництва в країні.» Наразі Японія використовує тільки сотні тонн водню в рік.