2015-08-12

Незаконний видобуток бурштину загрожує екосистемі Рівненської області

Незаконний видобуток бурштину у Рівненській області підриває екосистему краю та несе значні втрати для сільського господарства регіону. До таких висновків прийшли представники  Міністерства екології та природних ресурсів України під час робочої поїздки до родовища  незаконного видобутку в смт. Володимирець та с. Каноничі.

За оцінками місцевої влади лише за минулий рік через незаконний видобуток бурштину площа знищеного лісу виросла вдвічі. Екологи наголошують, що видобуток бурштину помповим методом зневоднює систему штучної меліорації та завдає значної шкоди ґрунтовим водам регіону.

За словами заступника Міністра екології та природних ресурсів України Світлани Коломієць лише ухвалення відповідно законодавства дозволить впорядкувати галузь та вберегти регіон від екологічної катастрофи.

«У ході робочої поїздки, ми переконалися, що негативні наслідки для екосистеми регіону від незаконного видобутку значно перевищують офіційні цифри. Для рекультивації цих земель доцільно створити спеціальний екологічний фонд, у якому б акумулювались відраховування, що сплачуватимуть компанії, які займаються розвідкою й видобутком «сонячного каменю», - говорить Світлана Коломієць. За її словами, це дозволить відновити ґрунти на території краю та вберегти екосистему області.

Також, як механізм відновлення земель, у міністерстві пропонують залучити до роботи на ділянках, оброблених незаконними старателями, компанії, що мають відповідні дозвільні документи. За словами експертів незаконним способом видобувається лише 10-15 відсотків каменю,  решта покладів залишаються в землі і можуть бути добуті лише кар’єрним методом, який використовують  компанії, що мають дозволи. По завершенню робіт на ділянці, компанія, яка отримала право на її розробку, буде зобов’язана провести рекультивацію. Такий спосіб вирішення проблеми цікавий підприємцям і вигідний для регіону, впевнена заступник Міністра.

Приклад такої роботи представники міністерства змогли оцінити під час відвідування ТОВ «Центр «Сонячне ремесло», яке працює у родовищі бурштину «Володимирець Східний». Підприємство провело додаткове видобування бурштину на вже використаних незаконними старателями ділянках з подальшою рекультивацією.