2018-08-06

Навчальна топографічна практика для студентів КНУ

З 09.07.2018 року по 18.07.2018 року студенти першого курсу групи ГІС та ОЗНМ проходили навчальну топографічну практику з використанням новітніх технологій. Керівниками практики були: Крельштейн Петро Давидович та Тустановська Любов Віталіївна, також був залучений представник компанії «Trimble Navigation» в Україні Глущенко Віталій Іванович, який забезпечив студентів новітніми приладами.

Метою практики було ознайомлення та освоєння передових технологій які використовуються при виконанні геодезичних робіт та створення проекту. Навчальна практика складалася з двох частин: GPS – знімання та тахеометричне знімання.

Завдяки співпраці з компанією «Trimble Navigation» студенти використовували сучасні та високоточні прилади: GPS – приймачі – Trimble R4 та Trimble GEO7X, контролер – Juno T41 та тахеометр Nikon Nivo 5C. Вище зазначені прилади дозволили практикантам отримати високоточні геодезичні виміри з мінімальними похибками, що дало можливість визначити достовірні координати точок під час камеральних робіт та опрацюванні отриманих вимірів. Для обробки «сирих» даних використовували програми: «Trimble business center» та надані компанією «ESRI» ліцензійні студентські версії пакету програм «ArcGIS».

Для результативного виконання практичних завдань студенти поділилися на три бригади по шість чоловік та обрали бригадирів.

Виконуючи польві роботи з GPS – знімання практиканти працювали в режимах: «Static», «Kinematic» та «RTK ( Real Time Kinematic )». Кожен режим має свої переваги та недоліки, проте «RTK» на думку студентів є найбільш прогресивним оскільки точність роботи цього режиму 5 – 10 мм, а час зйомки 1 – 5секунд. «RTK» відносносно менш затратний, адже в порівнянні зі статикою та кінематикою він потребує лише один приймач та доступ до референтної GNSS станції. Режим «Static» використовується при вимірах векторів більше 15 – 20 км, а також при обмежених вікнах спостережень з мінімальною кількістю супутників та надає точні виміри проте це займає багато часу (15 – 20 хвилин на точці), що в порівняні з іншими режимами робить процес знімання довшим. В режимі «Kinematic» можна швидко провести знімання (1 – 5 секунд на точці ) проте точність вимірювання є меншою, ніж в інших режимах (1 – 10 см).

При виконанні тахеометричного знімання студенти виміряли горизонтальні кути і відстань на кожну точку, потім перераховували всі вимірювання та отримали координати. Точність вимірювань дуже висока, масштаб плану може досягати 1: 200 (точність 10 см), а висота перетину рельєфу 0,1 метра.