2013-04-24

Науковці спільно з громадськістю обговорили проблеми та перспективи видобутку природного газу в Україні

23 квітня відбувся круглий стіл, організований Громадською радою при Міненерговугіллі спільно з Експертною Радою з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу, на тему: «Видобуток природного газу в Україні: проблеми та перспективи».

Під час засідання обговорено проблеми розвідки та освоєння родовищ традиційного та нетрадиційного газу в Україні, а також перспективи збільшення видобутку цих видів енергоносіїв. При цьому велику увагу приділено регулятивній політиці держави у цій сфері, співпраці з іноземними компаніями-інвесторами, екологічним проблемам, формуванню державної стратегії, спрямованої на формування енергетичної та газової незалежності України.

У засіданні взяли участь відомі вітчизняні та іноземні науковці і експерти, представники Адміністрації Президента України, Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України, РНБОУ, Міненерговугілля, Мінприроди, МЗС, інших державних установ. Також в обговоренні питань взяли участь представники Посольства США, Росії, Польщі та інших держав, а також вітчизняних та іноземних нафто-газодобувних компаній Shell, НАК «Нафтогаз України», ДАТ «Чорноморнафтогаз України», ПАТ «Укргазвидобування», НАК «Надра України».

Учасники заходу заслухали доповіді Б.Л. Крупського, заступника директора ТОВ «Перша Українська газонафтова компанія» на тему: «Видобування традиційного та нетрадиційного природного газу в Україні: стан, проблеми та перспективи», В.О. Варфоломєєва, директора Центру інноваційних технологій ТОВ «Нафтогазбудінформатика» «Перспективи і можливості розвідки та розробки родовищ вуглеводневих корисних копалин на глибоководних ділянках акваторії Чорного моря» та ін.

У виступах під час обговорення промовці підкреслили важливість діалогу між експертами, енергетичною наукою і видобувними компаніями, який повинен забезпечити можливість плідної співпраці на взаємовигідній основі. Було наголошено на необхідності удосконалення законодавства та здійснення професійного моніторингу щодо діяльності видобувних компаній в Україні.

Присутні на засіданні члени громадських організацій мали можливість звернутися із запитаннями до представників компанії Shell, які запевнили, що компанія готова нести повну відповідальність за свої дії відповідно до чинного законодавства.

Серед кроків, необхідних для розвитку нафтогазвидобування, названо зміну законодавчого поля з метою зробити його більш сприятливим для інвестицій, прискорення внесення змін до Земельного кодексу України, розробку важковидобувних ресурсів тощо.

Науковці та члени Громадської ради висловили застереження щодо дотримання екологічних вимог під. час видобування нетрадиційних видів вуглеводнів, особливо так званого сланцевого газу, та разом з тим підтримали ідею використання нових технологій, впровадження проектів з видобування нафти на шельфі Чорного моря, газу щільних пісковиків та сланцевих порід, що сприятиме розвитку і науки, і економіки України.

За підсумками круглого столу підготовлено документ, в якому дано оцінку ситуації, а також наведено висновки та рекомендації для державних установ щодо дій, спрямованих на її покращення.

На завершення заходу слово взяв голова Громадської ради Герой України академік С.І. Поташник, наголосивши, що такі засідання за участю висококваліфікованих фахівців, авторитетних науковців та експертів стануть традиційними, та поінформувавши, що наступний круглий стіл заплановано провести у травні на тему: «Шляхи ефективного використання газотранспортної системи України, транзит, можливості реверсу, створення східноєвропейського газового хаба».

Довідково

Експертна рада з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу – громадська організація, створена з метою сприяння інноваційному розвитку нафтогазового комплексу в питаннях видобутку, транспортування та реалізації природного газу. До складу Ради входять: Голова Експертної Ради  - Карп І.М., вчений у галузі енерготехнологічного використання палива та газотехніки, академік НАН України, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки; заступник голови Експертної Ради – Уніговський Л.М. – доктор технічних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки та техніки, Генеральний директор ТОВ «Нафтогазбудінформатика»; секретар Експертної Ради – Дяченко С.М. – кандидат технічних наук, незалежний експерт.

Членами Експертної ради є також відомі вчені: Геєць В.М., Єгер Д.О., Клюк Б.О., Крупський Б.Л., Кучук-Яценко С.І., Марчук Я.С., Стогній Б.С.

На сьогодні Експертна Рада розбудовує співпрацю з Міненерговугіллям, НАК «Нафтогаз  України», НАН України, Координаційним центром запровадження економічних реформ при Президентові України, низкою вітчизняних та іноземних експертних, аналітичних та наукових установ.

Урядовий портал