2019-02-15

Нафтогаз вдячний уряду за увагу до проблем видобутку газу

Група Нафтогаз поділяє занепокоєність прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана станом виконання Концепції розвитку газовидобувної галузі, затвердженої Кабінетом Міністрів у 2016 році. Ця програма передбачала збільшення видобутку газу в Україні до 27,6 млрд куб. м у 2020 році. Одночасно планувалося зменшення потреби українських споживачів у цьому виді палива до того ж рівня за рахунок впровадження програм з енергоефективності. Станом на кінець 2018 року видобування газу в Україні сягнуло 21 млрд куб. м, а потреба у ньому склала 32 млрд куб. м.

Темпи реалізації урядової концепції, як у частині збільшення видобутку газу, так і у частині його більш ефективного використання, не відповідають затвердженому графіку.

Першим напрямом реалізації цієї концепції уряд називав «широкомасштабне проведення геологорозвідувальних робіт з метою відкриття нових родовищ». Однак систематичне блокування видачі дозволів на розвідку та розробку надр фактично зірвало плани уряду по збільшенню видобутку вітчизняного газу. Надання ліцензій на нові площі кілька років заблоковано як для АТ «Укргазвидобування», так і для приватних компаній, які здійснюють активну діяльність з видобутку.

Програма 20/20: план і поточна ситуація

Укргазвидобування, підприємство Групи Нафтогаз, видобуло у 2018 році 15,5 млрд куб. м газу, у тому числі, 14,1 млрд куб. м товарного газу. Укргазвидобування є найбільшим видобувником газу в Україні і забезпечує ѕ українського видобутку газу.

В рамках урядової концепції у 2016 році Укргазвидобування прийняло план збільшення власного видобутку до 20 млрд куб. м до кінця 2020 року. Погоджуючи програму, уряд висловив готовність підтримувати компанію на шляху до виконання цього плану, позаяк реалізація цієї програми вимагає скоординованої роботи Укргазвидобування, Нафтогазу, центральних та місцевих органів влади.

Компанія мала досягти амбітної мети з нарощення видобутку через два принципові напрямки: інтенсифікації видобутку на існуючих родовищах та видобутку на нових родовищах.

Укргазвидобування успішно реалізувало першу складову програми 20/20. Зокрема, за останні чотири роки майже вдвічі збільшились обсяги буріння, впроваджена та інтенсивно розвивається програма операцій з гідророзриву пластів (з 0 до 300+), безпрецедентно збільшилась кількість операцій з колтюбінгу (від 4 до 1400+), виконано понад 500 операцій на свердловинах.

Що стосується геологічної площини – відкрито 8 нових родовищ, втричі виріс обсяг досліджень 3D сейсміки, а ресурсну базу на існуючих родовищах вперше з 2015 року збільшено на 38,6 млрд куб м.

За ці чотири роки оновлено 1000 одиниць техніки, що складає 30% від загального парку Укргазвидобування, законтрактовано 20 нових сучасних бурових верстатів для власного флоту та 15 верстатів міжнародних підрядників для аутсорсингу буріння.

Завдяки цим діям Укргазвидобуванню вдалося компенсувати природне падіння видобутку та досягти за 2015-2018 роки сумарного збільшення видобутку (включно з компенсацією природного падіння) у 5,35 млрд куб м. Лише за минулий рік компенсовано природне падіння у 1,2 млрд куб. м газу на рік.  Крім того, компанія досягла збільшення обсягів видобутку з 14,5 млрд куб. м у 2015 році до 15,5 млрд куб. м у 2018 році.

Програма 20/20: 1 млрд куб. м газу не видобуто через відсутність нових ліцензій

Однак виконання другої частини програми було зупинене через дії третіх осіб, які знаходяться поза межами контролю Укргазвидобування та Нафтогазу. Нарощування видобутку вимагає активної розвідки та буріння на нових ділянках. Зокрема, Укргазвидобування розраховувало отримати 80 нових ліцензій протягом 2016-2018 років, для чого подало понад 170 пакетів документів, однак отримано було лише 17 погоджень. У ключовому регіоні - на Полтавщині – за останні три роки Укргазвидобування отримало понад 60 відмов на подані заявки на розробку надр і жодного погодження. У 2017 році компанія отримала лише 4 ліцензії, у 2018 році – лише 1, про що Укргазвидобування неодноразово звертало увагу керівництва Кабінету міністрів та держави.

Податкове навантаження та брак фінансування: з 8,55 грн/куб. м вартості газу лише 0,34 грн/куб. м доступні для інвестицій у видобуток

Не вирішеним залишається і питання забезпечення сталого фінансування збільшення видобутку газу в Україні, яке вимагає капіталовкладень на рівні близько 29 млрд грн на рік. Група Нафтогаз є найбільшим платником податків в Україні, забезпечуючи понад 15% бюджетних надходжень.

Разом з цим, поточний режим оподаткування передбачає, що з 8,55 грн вартості кубометра газу для населення до бюджету у вигляді податків та дивідендів спрямовується майже 6 грн. За вирахуванням витрат на транспортування та розподіл газу, покриття збитків від продажу імпортованого газу за ціною, нижчою за закупівельну, а також через значні борги посередників – газзбутів, на інвестиції у розвиток видобування газу у Нафтогазу залишається лише 0,34 грн з кожного проданого кубометру. При цьому лише для підтримки видобутку на нинішньому рівні необхідно інвестувати 2,1 грн з кожного проданого кубометру, а для забезпечення сталого зростання видобутку – не менше, ніж 2,9 грн/куб. м.

Група Нафтогаз підтверджує готовність тісно співпрацювати з урядом та іншими органами влади України для досягнення нашої спільної мети – забезпечення енергетичної незалежності країни. Нафтогаз сподівається на співпрацю з урядом для вирішення зазначених вище проблем.