2019-12-13

Нафтогаз розпочав буріння надглибокої свердловини на Шебелинському родовищі

Вчора почалось буріння свердловини 888 на Шебелинському газоконденсатному родовищі. Проект реалізується в рамках контракту на надання комплексних технічних послуг з компанією Schlumberger, що є одним зі світових лідерів у галузі нафтогазових сервісів.

Свердловина 888 дасть змогу здійснювати видобуток газу з глибинних горизонтів. Очікується, що її стартовий дебіт складе близько 100 тисяч куб. м на добу з подальшим зростанням. За умови успішного завершення буріння в червні наступного року, пошуково-розвідувальна свердловина може підтвердити наявність покладів газу, здатних забезпечити приріст балансових запасів до 1,5 млрд куб. м газу.

В рамках контракту компанія Schlumberger надаватиме долотні сервіси, послуги з бурових розчинів, проводитиме геофізичні дослідження, здійснюватиме спуск обсадних колон, цементаж та гідророзрив пласту. Використання інтегрованого комплексу послуг має на меті мінімізувати аварійні ризики та підвищить продуктивність свердловини.

На заході були присутні голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, директор дивізіону «Технічне забезпечення» Андрій Хоменко, директор дивізіону «Інтегрований газ» Андрій Фаворов, а також міжнародні партери.

Зокрема Андрій Коболєв зазначив: «Шебелинка 888 – це без перебільшення проект національного значення для українського газовидобутку. Якщо цей проект буде успішним, ми суттєво наростимо нашу ресурсну базу, зможемо збільшити обсяг видобутку і наблизимо енергонезалежність України».

«Для мене особистою гордістю є те, що проект реалізовано силами працівників Бурового управління «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування», які за підтримки міжнародного партнера – компанії Schlumberger – значно розширили свої можливості і наразі готові здійснювати автономну реалізацію проекту, навіть за умови використання іноземного устаткування», – заявив Андрій Хоменко.

За словами Андрія Фаворова, Нафтогаз концентрує зусилля на дорозвідці існуючих покладів в глибоких горизонтах, і даний проект дозволить точно оцінити потенціал резервів на великих глибинах Шебелинського родовища.