2018-12-12

На Полтавщині з’явиться унікальна газова свердловина

У 2019 році «Укргазвидобування» — вперше в Україні — пробурить свердловину із значним відходом від вертикалі — у 1600 метрів. Такої відстані при похило-скерованому бурінні ще жодна компанія в українських надрах не досягала.

На Машівському газоконденсатному родовищі у наступному році буде застосована телеметрична роторно-керована система буріння (RSS — Rotary Steerable System). У неї дві переваги. По-перше, RSS дозволяє бурити безаварійно, по-друге — із значним відходом від вертикалі.

УГВ проводитиме ці роботи із залученням зовнішнього бурового підрядника. Технологія буде реалізована в рамках укладених мультисервісних контрактів (MSA) з міжнародними лідерами нафтосервісних послуг Baker Hughes та Schlumberger.

— У технологічному плані зараз у нас є зростаюча потреба у використанні похило-скерованого буріння, новітніх телесистем — так називаються пристрої, які допомагають нам реалізувати набір параметрів кривизни при поглиблені свердловини з відходом, — розповідає начальник департаменту буріння ПАТ «Укргазвидобування» Михайло Падучак. — Дуже проста ситуація, щоб ви зрозуміли. Якщо у вас є потреба пробурити свердловину, але поруч озеро знаходиться, або знаходиться село. Що ми тоді робимо? Ми проектуємо похило-скеровану свердловину глибоко під землею, під нашу ціль, і отримуємо видобуток газу звідти. Без похило-скерованого буріння відійти на 1000 метрів, на півтори тисячі метрів було б неможливо. І це було неможливо раніше.

Також похило-скероване буріння допоможе зберегти ліс від вирубання або, наприклад, обійти земельні ділянки, чиї власники відмовляються здавати їх в оренду видобувній компанії.

Довідково.
Похило-скероване буріння — спосіб спорудження свердловин з відхиленням від вертикалі у заздалегідь заданому напрямі. Засновниками цього методу є американські нафтовики Джон Істман, Роман Хайнс і Джордж Фейлінг. Вони застосували його в 1934 році для видобутку нафти з родовища Конро у Техасі. В СРСР подібний метод вперше використали для видобутку нафти із важкодоступного родовища в Баку та у Каспійському морі. З 90-х у країнах колишнього СРСР, багатих на вуглеводні, похило-скероване буріння використовується та вдосконалюється