2018-12-13

На Кабміні проаналізували переваги електронних торгів у сфері надрокористування

Використання електронної платформи ProZorro для надання ліцензій для надрокористування має низку переваг порівняно з аукціонами “з молотком”.

Про це на засіданні уряду сказав голова Державної служби геології та надр Олег Кирилюк.

“Електронні торги – це елемент прозорості у сфері видобутку газу та користування надрами”, – зазначив голова Держгеонадр.

За його словами, єдиним критерієм перемоги у торгах є ціна лота.

“Використання електронної платформи ProZorro для надання ліцензій для надрокористування має низку очевидних переваг порівняно з аукціонами “з молотком”. Торги будуть анонімні, а процедура погоджень – значно спрощена”, – сказав Кирилюк.

За його словами, кожен учасник матиме три місяці на подачу заявки після оприлюднення електронних торгів, а самі торги проходитимуть у три раунди.

“Пріоритетне місце у черзі пропозицій матиме той, хто запропонує найвищу ціну у попередньому раунді. У результаті, держава отримає максимальну суму до початкової вартості. Електронний формат зможе залучити максимальну кількість учасників”, – додав Кирилюк.

Він розповів, що у разі відмови переможця оплатити визначену в ході торгів суму, перемогу отримає другий учасник.

Нагадаємо, наприкінці листопада голова Держгеонадр Олег Кирилюк повідомив про підписання договору з ДП «Прозорро.Продажі» й запуск експериментального проекту із запровадження аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів. Договір діятиме до 1 грудня 2019 року.