2013-06-04

На Івано-Франківщині створять музей історії нафтопромислів Галичини

Громадська організація «Інститут історії Надвірнянського району», що в Івано-Франківській області, ініціює створення Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району.

Як розповів начальник НГВУ «Надвірнанафтогаз» Володимир Чуприна, Музей історії нафтопромислів Галичини від відкритим небом  буде на території учбово-виробничого комбінату, де готують фахівців багатьох робітничих професій. У 2011 році сформувалась ініціативна група, до складу якої увійшли працівники нафтогазової галузі, інженери, історики, юристи, науковці, «кому не байдужа історія краю». У 2012 році створилась громадська організація  «Інститут історії Надвірнянського району», головою якого обрано Ігоря Гузійчука. Перше офіційне представлення ідеї проекту Музею відбулося у Надвірнянській РДА у липні 2012 року.

Окрім Надвірнянської районної влади, цю ідею також підтримала Пнівська сільська рада. Створено Координаційну раду майбутнього музею. Триває дослідницька діяльність. Уже зібрано чимало цінних документів, які відображають розвиток нафтової промисловості в Галичині – від перших нафтових колодязів у Слободі-Рунгурській до сьогодні. Досліджено залишки  нафтпромислових об’єктів у с. Слобода (колишня Слобода-Рунгурська), смт Печеніжині Коломийського району, с. Ріпне на Рожнятівщині. Тут розпочато створення науково-документальних фільмів з нафтовидобутку.

За словами  Володимира Чуприни, Музей історії нафтопромислів Галичини слугуватиме базою для проведення навчання слухачів учбово-виробничого комбінату, а також для профорієнтаційної роботи школярів. Свої експонати майбутньому музею уже подарували Івано-Франківське ВПУ №21, Надвірнянське ПТУ №11, а також колеги з Борисполя.  

Зазначимо, що у Бориславі на Львівщині є кімната-музей нафтової та газової промисловості України.

Урядовий портал