2016-05-23

На базі відпочинку «Геолог», що у Затоці, знову спроба рейдерського захоплення

За повідомленням Головного управління ДСНС України в Одеській обл., 23 травня о 02:54 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в смт Затока виникла пожежа на базах відпочинку «Геолог» та «Топаз», які є є структурними підрозділами УкрДГРІ і ПричорноморДРГП та належать Державній службі геології та надр України. До місця події були спрямовані пожежно-рятувальні відділення ДПРЧ-44, ДПРЧ-16 та ДПРЧ-45. Також виїхали місцеві пожежні команди «Шабо» та «Караліно-Бугаз». О 04:27 спільними зусиллями пожежа була локалізована, а о 04:50 повністю ліквідована. Рятувальники працювали за підвищеним номером виклику – «1 Біс».

Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено будівлю їдальні та знищено 9 дерев’яних будинків на території баз відпочинку «Геолог» та «Топаз» на загальній площі орієнтовно 900 кв. м. Попередня причина загорання за словами рятувальників – «заніс джерела запалювання із зовні невстановленою особою». У роботі брали участь 5 одиниць техніки та 22 рятувальники.

Напередодні вранці, як повідомив GEOnews.com.ua заступник директора УкрДГРІ Олег Зур’ян, 22 травня о п’ятій годині ранку невідомі особи в кількості близько 50 чоловік заблокували базу відпочинку «Геолог». Поклали охоронників донизу обличчям та почали трощити все майно. О 7-ій годині невідомі відпустили охорону, яка і змогла повідомити керівництво. Об 11-й дня на територію бази заїхав бульдозер та почав «рівняти з землею» усі будівлі. Усе це тривало до пізнього вечора.

Майно БВ «Геолог» (холодильники, телевізори, ліжка, матраци та інше) вантажилося у вантажні автомобілі та вивозилося у невідомому напрямку. Одну з таких вантажівок було затримано поліцією Білгород-Дністровського району та направлено на штрафмайданчик.

В УкрДГРІ також повідомили, що за фактом пограбування та знищення державного майна БВ «Геолог» поліцією Білгород-Дністровського району розпочате досудове розслідування. 21 квітня 2016 року № 527 до прокуратури Одеської області УкрДГРІ було направлено звернення про вжиття заходів щодо припинення рейдерського захвату державного майна.

Щодо вищезгаданих подій т.в.о. голови Держгеонадр Микола Бояркін рішуче запевнив геологічну спільноту про наміри і надалі відстоювати державну власність: «Про такі відверто бандитські способи захоплення держмайна ми чуємо не вперше… Насправді, боротьба з рейдерами не закінчилася. Зараз вони почали діяти відверто агресивно, аби все ж злочинним шляхом заволодіти всією прибережною смугою».